Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1906. december elsején nyílt meg a világ első nagy mozija

"Könny. Kacagás. Mint happy-end, a Végzet." Heltai Jenő: A mozi

A film feltalálásának hajnalán a tekercseket alkalmi vetítőtermekben, cirkuszi sátrakban mutatták be a közönségnek.

A mozi (filmszínház) születésének azt a pillanatot tekintjük, amikor a kinematográf feltalálói először tartottak vetítést fizető közönségnek.

Noha az első, egy üzlethelyiségből kifejezetten filmvetítés céljaira kialakított filmszínház, a Vitascope Hall 1896. június 26-án nyílt meg az amerikai New Orleansban, majd az Edison’s Vitascope Theater Buffalóban, több évnek el kellett telnie, hogy az úttörő példát követve tömegesen nyíljanak meg a filmszínházak.

A filmek bemutatása Párizsban is tíz éven át kizárólag csak kis mozi termekben történt. Csak 1906 decemberében avatták fel a bulvárok első nagy moziját, az "Omnia-Pathé-"t. Párizs negyedeiben és a nagyvárosokban további, tágasabb mozitermeket nyitottak meg, melyek nagy részét a Pathé-monopólium hasznosítására alakult társaságok építették.

A 2000-es évektől egyre szélesebb körben terjed a digitális mozitechnika, amely szükségtelenné teszi a film fizikai forgalmazását-kezelését és így megoldást nyújt a kópiahiányra is.

 

 

A magyar mozi szó Heltai Jenő találmánya volt, a nehézkes "mozgófénykép" szó átalakításával. Heltai egyébként tulajdonosa, és művészeti igazgatója is volt az egyik leghíresebb magyar filmgyártó cégnek, az ASTRÁ-nak.

Kapcsolódó linkek