Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1909. szeptember 25-én született Sztehlo Gábor

1945-ben a menekült gyerekek számára alapította meg Gaudiopolist.
 

Képek Gaudiopolis életéből Képek Gaudiopolis életéből Sztehlo Gábor evangélikus lelkész 1944 márciusától elkezdte a zsidó gyermekek szervezett mentését. 1944 karácsonyáig 32 otthonban szervezte meg a gyermekek elhelyezését és ellátását a svájci Vöröskereszt támogatásával. 1945 tavaszán a Weiss Manfréd által felajánlott területen megszervezte a Pax gyermekotthont.

1945 szeptemberében a közel nyolcszáz menekült gyermek megalapította a „Gyermekköztársaságot”. A gyerekek ünnepségeket szerveztek; könyvtárt, énekkart alapítottak. Az „örömpolgárok” szakmát tanulhattak, nem volt kötelező a munka, de szívesen dolgoztak a közösségért. A gyerekköztársaságnak alkotmánya volt, és önálló törvénykönyvet is alkottak. A fizetőeszköz a „Gapo dollár”, az állami vicclap neve a „Gapo-Matyi” volt.

Gaudiopolis fenntartásához segítséget csak a Nemzetközi Vöröskereszttől kaptak. A gyermekotthon 1950-es államosítása után segédlelkész volt a budavári, kelenföldi, majd a kőbányai gyülekezetben. 1956-ban családja Svájcba költözött, de ő nem ment velük, mert folytatni kívánta munkáját.

Az evangélikus egyház keretén belül szeretetotthonokat szervezett. 1961-ben svájci látogatása közben infarktust kapott, így orvosi javaslatra ott maradt és ott folytatta lelkészi tevékenységét. Gyermekmentő tevékenységéért kapta meg1972-ben a Világ Igaza címet.

Kapcsolódó linkek