Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1897. június 19-én halt meg Charles Boycott

Az angol férfi neve a mai napig fennmaradt: a bojkottálás őutána kapta a nevét.

Charles Cunningham Boycott 1832-ben született Nagy-Britanniában. A brit hadsereg 39. gyalogezredének egyik tisztjeként került Írországba, ahol 1873-ban Lord Erne Mayo megyei földbirtokán lett intéző: feladata volt többek között, hogy beszedje a bérleti díjakat a földbérlőktől, és ezért annak 10%-át (valamint egy darab földet saját használatra) megkapta. Rigolyái és viselkedése miatt nem túlzottan kedvelték a földbérlők.

 

1880 szeptemberében volt esedékes Lord Erne bérlőinek a fizetés. A rossz termésre tekintettel a földbirtokos úgy döntött, 10%-kal csökkenti a földbérlet díját, de két bérlőn kívül mindenki 25%-os csökkentést követelt – ezt a lord azonban megtagadta. Majd Boycott kérte tőlük a bérleti díj hátralevő részét, és tizenegy bérlő ellen kilakoltatási papírt kérvényezett.

 

Parnell 1880. szeptember 19-én 
beszédet tart a Land League tagjainak Parnell 1880. szeptember 19-én
beszédet tart a Land League tagjainak
A földbérlők ellenálltak, és támogatást is kaptak a nemrég alakult Irish Land League nevű szervezettől, amely a földbérlők érdekeit volt hivatott védeni, és helyzetükön javítani. A szervezet egyik vezetője, Charles Stewart Parnell vetette fel az ötletet, hogy mihez kezdhet a szegény fölművelő a földbirtokossal szemben, hogy kiharcolja például az igazságosabb földbérleti díjat vagy a magasabb bért. Az tanácsolta, hogy az ilyen embert kerüljék, tagadják meg a neki való munkát, a kiszolgálását – tehát alapvetően rekesszék ki a társadalomból. Ez lett a szervezet első számú fegyvere az ír földmozgalmak idején.

 

Parnell ötletét Boycott esetében alkalmazták először. A munkások nem mentek ki learatni a gabonát, a közeli város boltjai és mosodásai nem szolgálták ki, a posta sem hozta ki leveleit – Boycott kénytelen volt hajóval hozatni a szükséges dolgokat, az élelmiszert, és más megyékből felfogadni embereket. Az esemény nagy port kavart, újságok írtak róla, felsőbb szinten intézkedtek: az aratókat, a terményt még katonákkal is védték (bár erőszakos összecsapásra nem került sor). Az egész akció 500 angol font értékű gabonáért folyt – és mindez 10 ezer fontba került.

 

Boycott kapitány és családja 
őrizet mellett aratja a termést Boycott kapitány és családja
őrizet mellett aratja a termést
Az ilyesfajta kirekesztési eljárás Boycottról kapta később a nevét. A bojkott „méltánytalannak tekintett eljárások elleni tiltakozó, kollektív és szervezett kiközösítés a munkaügyi, gazdasági, politikai vagy társadalmi kapcsolatokban”. A bojkottot leggyakrabban a munkaügyi szervezetek, szakszervezetek alkalmaznak mint taktikát, ezzel igyekezvén kiharcolni a magasabb béreket és a kedvezőbb munkakörülményeket; vagy fejezhetik ki nemtetszésüket.

 

A bojkottálási akciók megerősítették a parasztok helyzetét, és a földbérlettel kapcsolatos problémák orvoslása közigazgatási/törvényi szinten is megkezdődhetett. Még 1880 végén családjával együtt elhagyta az országot (bár később még visszajárt pihenni) – 1886-tól az angol Suffolk megyében lett intéző. 1897 elején megbetegedett, és nem sikerült felgyógyulnia, így ez év június 19-én, 65 évesen meghalt.