Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1459. október 6-án született Martin Behaim

1492-ben, elsőként ábrázolta a Földet gömb formában.

A német térképész és felfedező, Martin Behaim, aki az általa kialakított földgömbről lett híres. A nürnbergi kereskedőcsaládból származó Behaim, miután képesítését megszerezte, Flandriában élt, majd 1484-ben Lisszabonba ment. Itt csatlakozott portugál hajósok egy csoportjához, akik az Indiába vezető tengeri út felkutatására indultak.

Egyik nürnbergi látogatása alkalmával a II. János portugál király által időközben nemesi rangra emelt Behaim rajzolt egy földgömböt 1492-ben, és ezzel először ábrázolta a Földet az általa elképzelt formában, azaz gömbként, bár ábrázolása nem mindenben felelt meg a korabeli ismereteknek. Martin Behaim  munkája a legrégebbi modern glóbusz, amelyről azonban még hiányzik az Újvilág.

 "A többnyire kisméretű, kézműves módszerekkel készült, igen drága gömböket a 16.században követték a nyomtatott változatok. A térképet papírra nyomtatták, majd a kivágott, banánhéjszerű szegmenseket egy papírmaséból és gipszből készített gömbre ragasztották. Ez a kézműves technika egészen századunk közepéig fennmaradt, s csak az utóbbi időben szorította ki a műanyag."

forrás: Török Zsolt: Kezünkben a világ: földgömbök és éggömbök

A legelső földgömb meséje

Egy nürnbergi posztókereskedő fia Martin Behaim, szülei kapacitálása ellenére nem az apja mesterségét választotta, hanem inkább a változatos tengerész életet. Ezt a választását matematikai ismeretek elsajátításával tetézte, majd mikorra tapasztalt tengerész lett sok-sok hajózás után, II. János portugál király szolgálatába állt. Rövidesen ő lett a portugál birodalom legfőbb tengerész tisztje, s mivel a király nagyon meg volt vele elégedve, lovaggá ütötte és nemesi rangra emelte. Egy idő múltával honvágya támadt tehetséges tengerészünknek, és hazatért szülővárosába meglátogatni rokonait.

Mint ahogy a messziről jött emberek általában, ő is sokat mesélt, és a derék nürnbergi polgárok szájtátva hallgatták történeteit, hiszen végre egy olyan embertől hallottak valóságos élményeket, aki saját maga is beutazta földgolyó egyharmadát. Természetesen abban az időben a nürnbergiek nagy része álmában sem gondolta hogy a Föld kerek, mondhatni gömbölyű. Ennek bizonyításául megkérték a derék Martint, hogy számukra mintegy emlékül rajzolja le mindazt amit világjárása során látott és tapasztalt.

Behaim beleegyezett, és elkészíttetett egy kb. fél méter átmérőjű fagolyót, amit beborított pergamennel. Innen már csak egy lépés volt, hogy arra felrajzoljon mindent amit látott, hallott, és ezeket a rajzokat feliratokkal látta el. Egy idő után a sok fekete és vörös tintával megrajzolt és felírt, aránytalanul elhelyezett ismert és ismeretlen hely hihetetlenné vált az ismerősei számára, és kezdtek kiábrándulni a történeteiből. Néhol egy-egy szigetvilágra óriásokat rajzolt, máshol pedig a földgömbön nagy szemű emberek jelentek meg. Igyekezett földgömbjén - amit ő földalmának nevezett - megjeleníteni az államformát is, így a földgömbre államformák, címerek, zászlók és trónuson ülő királyok is kerültek. 

Valóságtartalmát persze az utókor ugyanúgy vitatja, mint ahogy ismerősei tették, de azt elvenni már nem lehet a derék tengerésztől, hogy ő készítette az első földgömböt melyről írásos emlékeink maradtak.