Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1858. augusztus 21-én született Rudolf főherceg

A magyar népnyelv "Rezső királyfiként" emlegette

Erzsébet királyné és Ferenc József egyetlen fia Rudolf volt az Osztrák-Magyar Monarchia trónörököse, akinek titokzatos és váratlan halála, az un. mayerlingi tragédia mélyen megrázta az uralkodópárt és az egész országot is.

A személyes tragédián túl ennek a szomorú eseménynek következtében az utódlás kérdése is problematikussá vált az Osztrák-Magyar Monarchiában. Rudolf személyisége, viselkedése már életében is sok mendemondára adott okot.

A túlérzékeny, vékony testalkatú, a liberális szellemi elittel kapcsolatban álló fiatalember viselt dolgai kivívták apja és a konzervatív bécsi udvar nemtetszését. Számtalan színésznővel folytatott viszonya után ismerkedett meg Vetsera Máriával, akivel - máig ismeretlen okokból - kettős öngyilkosságot követtek el a mayerlingi vadászházban.

 

A főherceg szülei: 
Ferenc József császár 
és Erzsébet királyné A főherceg szülei:
Ferenc József császár
és Erzsébet királyné
Rudolf főherceg 
feleségével, Stefániával Rudolf főherceg
feleségével, Stefániával
Maria von Vetsera Maria von Vetsera Rudolf főherceg Rudolf főherceg

 

A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös életének történetét több könyvben, filmen és még musicalben (Rudolf) is feldolgozták. Az 1976-ban készült Magánbűnök és közerkölcsök című film rendezője Jancsó Miklós. A szexualitás szokatlanul merész ábrázolása miatt hírhedtté vált film meglehetősen szabadon dolgozza fel a mayerlingi tragédiát.

Jancsó értelmezése szerint a szerelmespárt a bécsi udvar (lényegében maga a császár) ölette meg, mivel Rudolf lázadt konzervatív apja ellen (a műben e lázadást a provokatív szexualitás jelképezte). Az olasz–jugoszláv koprodukcióban készült alkotásban Maryt Teresa Ann Savoy , Rudolf trónörököst Balázsovits Lajos alakította.

Kapcsolódó linkek