Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1887. október 6-án született Le Corbusier

"egyszerre vagyok a geometriát művelő matematikus és hívő. "

Le Corbusier, a svájci származású francia építész (eredeti nevén Charles-Eduard Jeanneret) a 20. század egyik legsokoldalúbb egyénisége volt. Autodidakta művész volt, aki kezdetben zománc­művességet és óravésnökséget tanult apja műhelyében. Húsz évesen itáliai tanulmányútra indul, majd az 1910-es években a Bau­hausban is képezi magát. Érdeklődő, kísérletező egyénisége a  reneszánsz polihisztoraira emlékeztet: építész, festő, szobrász, bútortervező és író volt egy személyben.

A legjelentősebb alkotásai a második világháború után keletkeztek. 1946-tól kezdi építeni a nagy lakóegységeket, amelyek hatalmas vasbeton lakóházak több száz lakással.
A marseille-i lakóegység épülete két sorban elhelyezett betonlábakon áll. Közöttük lehet eljutni a bejárathoz és az autófeljárókhoz. Az épület hossztengelyében folyosókról (belső utcákról) tudjuk a lakásokat megközelíteni. A felsőbb szinteken a közösségi létesítmények kaptak helyet. Fodrász, élelmiszerüzlet, mosoda, kávéház és szálló is található az épületben. Minden lakás 3,66 méter széles, de különböző hosszúságú. 1963-ig öt újabb lakóegység épült Európa más városaiban.

Az új építészet öt pontja:

  • Az épület lábakra állítása, hogy az ne vegyen el területet a természettől
  • A pillérvázzal biztosítható a tartószerkezettől független szabad alaprajzi alakítás
  • A teherviseléstől mentesült homlokzat szabad alakítása
  • Szalagablakok, melyek növelik a bevilágítás mértékét és nyitnak a külső tér felé
  • Tetőkert kialakítására lehetőséget adó lapostető.

Le Corbusier talán legismertebb alkotása a franciaországi Ronchamp búcsújárótemplom. A kisméretű templom íves falaival szoborszerű épület. A tető szokatlan formája egy hajó orrára emlékeztet. A  hófehér falakat betonból öntötték. A kisméretű, téglalap alakú ablakokon keresztülhaladva a fény misztikus hangulatot teremt a templomban. A vallási ünnepeken nagyszámú zarándokot kell befogadnia az épületnek, ezért a külső és belső teret összekapcsolja. Kedvező időjárás esetén szabadtéri istentisz­teleteket tartanak, melyen akár több ezer hívő is részt vehet. A búcsújárótemplom formai szabálytalansága a nagy lakóegységek geometrikus szimmetriájának ellenpontja Le Corbusier építészetében.

Munkásságának egyik elismeréseképp Le Corbusier arcképe szerepel a svájci 10 frankos bankjegyen. Hatalmas életművet alkotott. Szerkesztett folyóiratot (L'Esprit NouveauÚj Szellem – címen), készített szobrokat, festett, aktív tagja volt a nemzetközi építészeti közéletnek.

Kapcsolódó linkek