Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1991. július 26.: új telefonközpont Dunaújvárosban

Végre vonalban vagyunk, mintha csoda történt volna… a csúcsot egy negyvenperces külföldi beszélgetés tartja.

Megbolydult a város – állítja Viola Imre, a telefonközpont vezetője. Az emberek lelkesen telefonálnak, a csúcsot egy negyvenperces külföldi beszélgetés tartja. Persze majd a telefonszámla is megérkezik, s valószínű lesznek, akik meglepődnek, hiszen a számláló szorgalmasan pereg. A változások közül szembetűnő még, hogy jelentősen megcsappant az interközpont forgalma, mert a telefonálók most már inkább közvetlen hívják a vidéki számokat. Ezek között vezetnek a pesti hívások, egy óra alatt negyvennyolc fővárosi hívást regisztráltak az új központban.”

forrás: A Hírlap, 1991.07.30., 1. o.

 

Mindenki tudja, aki ma a városban telefonálni kényszerül, hogy mennyire kínos és idegesítő hosszasan várakozni vonalra vagy téves kapcsolás következtében mentegetőzni. A Magyar Távközlési Vállalat Budapest-Vidéki Igazgatósága kiadta az utasítást az ötezer vonalas dunaújvárosi új telefonközpont július 26-án 0 órakor történő üzembe helyezésére, amellyel bár nem jutnak többen vonalhoz, javítja a telefonálás minőségét, gyorsabban és pontosabban teremt kapcsolatot a telefonok között. Ezzel egy időben megváltozik a dunaújvárosi előfizetők telefonszáma.

Újdonságok:

- A 00 tárcsázásával Dunaújváros távbeszélő előfizetői közvetlenül bekapcsolódhatnak a nemzetközi távhívó-forgalomba. Ezért, viszont nem lehet a mentőket, tűzoltókat, rendőrséget, hibabejelentőt felhívni a 003, 004, 005, 007 számok tárcsázásával, mert ilyenkor a nemzetközi távhívó-központ érzékel egy félbemaradt hívást. Ezért egy nullát kell kettő helyett tárcsázni.

- A tervezett új, nyilvános telefonfülkékből 69-et üzembe helyeznek. A piros fülkék mindegyikéből már külföldi számokat is lehet majd hívni.

- Lényegesen javulnak a vasműből, illetve a vasműbe telefonálás lehetőségei. A vállalat új, egyetlen központi hívószáma, amely automata kapcsolással egyszerre 19 városi hívást tesz lehetővé és a vasműs mellékállomások a városból közvetlenül is hívhatók.

forrás: A Hírlap, 1991.07.26., 1.o., és 07.23.1.o., Dunaferr, 1991.07.25.

 

Érdekességek a helyi telefontörténelemből:

- Dunapentelén 1951. november 4-én, vasárnap reggel 7 órától működött az új automata távbeszélő központ, 1500 állomással. A többórás várakozási idő helyett a legforgalmasabb időben is már 8-10 perc alatt kapcsoltak.

- 1954. január 16-án átadták Sztálinváros új telefonközpontját.

- 1960-ban a posta telefonközpontjában naponta 12000 kapcsolat jön létre.

- 1972-ben bevezették az ötjegyű telefonszámokat. A dunaújvárosi számok előtt egy 1-est kell tárcsázni.

- 1978-ban Dunaújváros bekapcsolódik az országos távhívó hálózatba. Körzetszámunk: 25.

- 1992-től, a tervek szerint a városi lakások csaknem 50%-ban lesz telefon.

- 1996 a telefon éve Dunaújvárosban, lesz telefon amennyi kell.