Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1891. november 10-én halt meg Arthur Rimbaud

”Csöndeket, éjszakákat, írtam meg, lejegyeztem a kifejezhetetlent. Szédületeket rögzítettem... "

Rimbaud és Verlaine 
Henri Fantin-Latour: Un coin de Table (1872) című képén Rimbaud és Verlaine
Henri Fantin-Latour: Un coin de Table (1872) című képén
Tízéves volt, amikor katonatiszt apja elhagyta családját, s Rimbaud ettől kezdve anyjával és nővérével élt szülővárosában, ahol iskoláit végezte, s ahová későbbi kalandozásai során is vissza-visszatért. A kisvárosi koraérett diák hibátlan latin nyelvű versekkel kápráztatta el tanárait. 1870-ben a porosz-francia háború hírére, talán a kaland kedvéért, Párizsba szökött.

1871 februárjában megint két hetet tölt Párizsban ekkor még csak éhezett, csavargott, de ősszel már befogadta az irodalom: Verlaine hívására ment a fővárosba, akinek már egy korszakzáró nagy alkotással, A részeg hajó című költeményével mutatkozott be.

Színre lépett az irodalmi életben: ekkor jelent meg először folyóiratban, s ez évben írta meg szonettjeinek jelentős részét.

Az 1871 őszétől 1873 nyaráig terjedő időszak egyébként a Verlaine-nel való zűrzavaros barátság jegyében telt, amelynek színtere váltakozva Párizs, Brüsszel, London, s amelynek egy pisztolylövés vetett véget: Rimbaud megsebesült, Verlaine-t kétévi börtönre ítélték.

1873 végén nyomatta ki Rimbaud utolsó művét, az Egy évad a pokolban-t. 1874-ben kezdődött Rimbaud haláláig tartó kalandozásainak sora.

Egy évet Angliában töltött, majd Németországban, Olaszországban járt, jelentkezett a holland gyarmati hadseregbe, de rövidesen megszökött; egy cirkusszal bejárta Dániát; Svédországot, azután Ciprusra, onnan Egyiptomba, majd egy kereskedelmi cég alkalmazottjaként Abesszíniába került.

Nagy felfedező utakat tett Afrikában, expedíciókat vezetett, fegyverkereskedelemmel is foglalkozott. Ismeretlen vidékeket fedezett fel, beszámolókat küldött a Francia Földrajzi Társaságnak. Itt, a trópusokon 1891 februárjában támadta meg az a betegség, mely hosszas szenvedés után életét követelte: jobb lábát amputálták, de ez sem segített, miután még egyszer hazatért családjához.
37 éves korában, egy marseille-i kórházban halt meg 1891. november 10-én. Rimbaud minden idők költészetének egyedülálló csodagyermeke, szinte egész életművét mindössze négy év alatt, 15-19 éves korában alkotta meg.

Kapcsolódó linkek