Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1934. november 9-én született Carl Sagan

"A tudomány egyik parancsolata így szól: "Ne higgy a tekintélynek!"

"Az olyan parányi teremtményeknek, amilyenek mi vagyunk, a mérhetetlen teret csak a szeretet teszi elviselhetővé."

Carl Edward Sagan amerikai csillagász, planetológus, asztrobiológus és rendkívül szuggesztív ismeretterjesztő volt. A Cornell egyetem csillagászati és űrtudományi tanszékének professzora, a bolygókutató laboratórium vezetője volt. Kutatásai kezdetben a Vénusz és a Mars légkörére irányultak. Ő tervezte a Viking űrszondák exobiológiai  (interdiszciplináris tudományág, mely a földön kívüli élet eredetét, lehetőségeit,  evolúcióját vizsgálja) programját. Fontos szerepe volt a NASA űrszondái (Mariner, Voyager, Viking) tudományos programjainak tervezésében, irányításában.

A  SETI  („Search for Extra-Terrestrial Intelligence”, azaz a „földön kívüli intelligens élet”  keresése”) programok egyik megindítója és vezetője volt. Kiváló népszerűsítő is volt, könyvei az egész világon nagy sikert aratott. Élete során több mint 600 tudományos cikket publikált, emellett 20 csillagászati témájú könyv szerzőjeként, társszerzőjeként is ismert.

 

 
 

 

Sagan a csillagászati tudományok, a kozmosz emberekkel való megismertetésének egyik legnagyszerűbb alakja volt. Ő volt a társírója, társproducere, és főszereplője a világszerte népszerűvé vált Kozmosz: Személyes utazás című 13 részes ismeretterjesztő tévésorozatnak. A filmsorozat számos tudományos témát járt körül, olyanokat, mint az élet eredete és a helyünk a világegyetemben. A sorozatot először 1980-ban sugározták, később még 60 országban is vetítették – köztük Magyarországon is – és közel 600 millió nézője volt. Alkotói Emmy-díjban és Peabody-díjban részesültek érte.

Carl Sagan később a Kozmoszt könyv alakban is megírta, és ez lett az angol nyelven írt, valaha legtöbb példányban eladott tudományos ismeretterjesztő mű. Számos más nagysikerű könyv is származik még Sagantől, így a Pulitzer-díjas  Az éden sárkányai: Gondolatok az emberi értelem fejlődéséről című kötet. A Kapcsolat című regényéből  Jodie Foster főszereplésével mozifilm is készült .

Kapcsolódó linkek