Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1850. november 13-án született Robert Louis Stevenson

"Egyetlen kötelességünket sem hanyagoljuk el annyira, mint azt, hogy boldogok legyünk."

Még gyerekkorában tüdejét tbc támadta meg, így sokat betegeskedett. A betegágyban töltött időt arra használta fel, hogy különböző regényes történetekkel szórakoztatta önmagát, s ezek közül néhányat anyjának le is diktált. Egészségi állapotának időnkénti rosszabbodása miatt Stevenson sokat utazott, kereste a gyógyuláshoz szükséges klímát.

1881-ben a svájci Davosban töltött hosszabb időt, ekkor írta meg mindmáig talán legolvasottabb regényét, A kincses szigetet, amely 1881-82-ben a Young Folk hasábjain jelent meg folytatásokban. Az izgalmas fordulatokban bővelkedő kalandos kalózregény méltán vált az ifjúsági irodalom egyik klasszikusává, s filmen is többször feldolgozták. Egy fenyegető kolerajárvány miatt 1884-ben feleségével az angliai Bournemouth-ba utaztak, ahol több mint három évet töltöttek el.

 
 

Stevenson itt kötött barátságot Henry James-szel, a neves amerikai íróval, aki nagyra értékelte barátja tehetségét, Flaubert formai igényességének és Dumas zseniális meseszövésének találkozását vélte felfedezni írásművészetében. Bournemouth-ban Stevenson állapota rosszabbodott, egyre gyakoribbá váltak lázrohamai. A

Az egyik ilyen rohamot követő álomban született meg benne Dr. Jekyll és Mr. Hyde, s azonnal le is jegyezte történetüket, hihetetlen intenzitással 10 hét alatt megírta a regényt. Az izgalmasan misztikus, olykor hátborzongató mű, amely egy önmagán kísérletező orvos történetében az egyén erkölcsi kettősségének biológiai-pszichológiai problémáit elemzi, páratlan sikert aratott, 1886-ban néhány hónap alatt 40 ezer példányban kelt el Angliában.

Sikerére jellemző, hogy több filmes és színpadi feldolgozás is készült belőle. 1890 októberében Szamoa szigetére költöztek, ahol végre az egészségének megfelelő klímát és körülményeket találtak. 1894. december 3-án apiai otthonában meghalt. Halálát végül nem az oly sok szenvedéssel járó tüdőbaj, hanem agyvérzés okozta.

Kapcsolódó linkek