Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1871. október 8-án tört ki a nagy chicagói tűzvész

Amerika történelmének leghíresebb tűzvésze két nap alatt letarolta a város nagy részét.

Az 1871 őszén kitört chicagói tűz mindössze pár nap alatt elpusztította a város nagy részét, mielőtt október 10-én kialudt volna. A 19. század közepén gyorsan növekvő város faszerkezetes épületei zsúfoltan álltak egymás mellett – így nem is csoda, hogy gyakoriak voltak a nagyobb tüzek. Az október 8-aihoz hasonló azonban még nem történt: hónapok óta nem esett a városban eső, és az előző napi (eloltott) tűz kifárasztotta a tűzoltókat, megrongálta a felszerelésüket.

 

George N. Barnard: Chicago a chicagói tűzvész után (nagyban)

 

A nagy tűz a város nyugati részéből indult egy vasárnap – bár a mai napig nem tudják, pontosan honnan is. Vandálok, tolvajok, részegek, spontán öngyulladás és még sok más ötlet is felmerült arra, hogyan keletkezhetett ez a tűz, amely percek megállíthatatlanná vált. Az először rossz helyre irányított tűzoltók késve érkeztek, s az állandó délkeleti szél a tűz szikráit gyorsan továbbvitte házról-házra. A nyomornegyedek bódéi csak aprófa voltak a tűzvésznek, még a tűzálló kövek és téglák is szétrobbantak, ahogy északnak haladt a pusztítás. A város északi részén található Michigan-tó és az éppen üres építési telkek voltak képesek megfékezni a tűz terjedését, amelyet október 10-e reggelén aludt ki.

 

John R. Chapin illusztrációja (Harper's Weekly) John R. Chapin illusztrációja (Harper's Weekly) Amerika történelmének leghíresebb tűzvésze 300 áldozatot követelt, és közel 18 ezer épületet tett a földdel egyenlővé 9 négyzetkilométernyi területen – ezzel 200 millió dolláros kárt okozva. A város nagyjából egyharmada vált a lángok martalékává, és közel 100 ezer ember vált otthontalanná. Az újjáépítés számos remek építésznek adott lehetőséget arra, hogy egy rendezettebb várost alakítsanak ki: így üzletek és irodák kerültek a városközpontba, az iparterület pedig a folyó mentén kapott helyet. Érdekes módon ezen a napon egy komolyabb, ámde kevésbé ismert tűz is volt: a wisconsini Peshtigo városában keletkezett tűzviharban a becslések szerint 1500-2500 ember halt meg.