Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1989. október 20-án az 1. számú víztoronyról eltávolították az ötágú vörös csillagot

Sokáig a város egyik szimbólumaként szerepelt a régi víztorony tetején lévő, több ember magasságú csillag.

A kormány döntésének értelmében eltávolítják az állami intézmények és középületek, valamint a tanácsi felügyeletű vállalatok épületeiről az ötágú vörös csillagokat. A Büntető Törvénykönyv úgy rendelkezik az önkényuralmi jelképek használatáról, hogy aki ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, közszemlére tesz a köznyugalom megzavarására alkalmas módon – ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.

 

Az I. számú víztornyot az Építők útján az 1950-es évek elején kezdték el építeni. 1951. november 7-re készült el. A maga 25 méteres magasságával az első épületek fölé magasodott.
 

Milyen különleges jelentősége volt az ötvenes években a víztorony tetején lévő vörös csillagnak?

„Sztálinváros legmagasabb pontján, a víztorony csúcsán minden este kigyúl a vörös csillag. Ezt a csillagot meggyujtani – nagy megtiszteltetés, a város legkiválóbb dolgozóinak joga. Tíznaponként állapítják meg: melyik három brigád érdemelte ki ezt a kitüntetést. Ezeknek a brigádoknak nevét a víztorony tövében világító tábla hirdeti.”

forrás: Melyik brigád gyújtja ki a vörös csillagot Sztálinvárosban?

= Szabad Nép 1954.03. 21. 2.p.

 

    Jelvény Jelvény Szivarkás doboz Szivarkás doboz

 

Kapcsolódó linkek