Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1962. október 8-án megindult a Budapest-Mohács közötti szárnyashajó forgalom

Az útvonalon szolgálatot teljesítő Sirály I. és Sirály II. hajók kikötöttek Dunaújvárosban is.

​A város vezetői fogadják 
az érkező szárnyashajót ​A város vezetői fogadják
az érkező szárnyashajót
A MAHART a Sirály nevű szárnyas-motoros hajóival október 8-tól Budapest – Mohács – Budapest között kísérleti menetrend szerinti járatot indított. A hajó mindkét irányban Dunaújváros, Paks és Baja hajóállomásokat érinti.”

forrás: Megindult Budapest – Mohács között a Sirály hajó

= Dunaújvárosi Hírlap, 1962. 10. 08.1.p.

„Október 8-án hivatalosan először, 15 óra 3 perckor kötött ki Dunaújvárosban a szovjet gyártmányú hajó. A parton a város vezetői és sok-sok érdeklődő fogadta a hajó személyzetét és első utasait.”

forrás: Szárnyashajóval a Dunán. Dunaújváros – Mohács 2,5 óra = Dunaújvárosi Hírlap, 1962. 10 12 5.p.

Hazánkban a szárnyashajózás 1962-ben indult, amikor is néhány évvel előtte megalakult a MAHART, a Magyar Hajózási Rt.. A MAHART 1961-ben két darab Rakéta típusú szovjet szárnyashajó beszerzésére adott megrendelést. A Krím-félszigeten lévő Feodoszijában épült 283-as, valamint a 291-es gyártási számú szárnyashajók 1962 augusztusában érkeztek meg Budapestre. Honosítási eljárásuk során a Sirály I. és a Sirály II. nevet kapták. Az egyenként 4,6 millió forintért megvásárolt hajók 64 fő szállítására voltak alkalmasak, menetsebességük 60 km volt óránként.

A Sirály még elmaradt a mai utasszállítók kényelmétől, bár már itt is függönyök, padlószőnyeg és kényelmes ülések növelték az utasok komfortérzetét. Az utastérben a kilátás korlátozott volt, annak zajszűrésére ekkor még nem figyeltek oda, így a motor hangja jócskán behallatszott, mivel az utasteret nem választották el a gépháztól. Az utastérben a zajszint 84 dB-es értéke jócskán meghaladta az ajánlott 40-45 dB-t. Az utastér hátsó részében helyezték el a büfét. A hajó farrésze nyitott volt. Az 1962-es, 1963-as év bejáratással és próbautakkal telt.

Kapcsolódó linkek