Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1805. november 14-én született Fanny Mendelssohn

A nagy zeneszerző, Felix Mendelssohn nővére tehetséges zongorajátékos volt.

Fanny és Felix Mendelssohn Fanny és Felix Mendelssohn Első zongoraleckéit édesanyjától kapta, aki maga is tanult zongorázni Bach egyik tanítványától. Rendkívül tehetségesnek bizonyult: 13 évesen már Bach-prelűdöket játszott. Többen is tanították, majd 1820-ban öccsével, Felixszel együtt a Carl Friedrich Zelter vezette Sing-Akademie zu Berlin tanítványa lett. 1831-ben Zelter egy Goethenek írt levélben írta a legnagyobb dicséretet Fannyról, amit abban a korban egy női zongorista kaphatott: „Úgy játszik, akár egy férfi.”

Még Felix is, akivel egész életükben osztoztak a zene iránti rajongásukban, elismerte: nővére még nála is jobb zongorajátékos. Fanny nem csak ebben volt tehetséges, hanem egész fiatalon elkezdett zenéket is szerezni (zongaorajátékokat, dalokat, kamarazenét, oratóriumot, stb.). Azonban abban az időben fenntartásokkal kezelték a női nem azon tagjait, akik nem a hagyományos női szerepeken belül mozogtak. Fanny apja inkább toleráns, mintsem támogató volt Fanny zeneszerzői ambícióival szemben, míg Felix – bár határozottan támogatta nővérét zongorajátszásban és zeneszerzésben –, óvatosabban állt ahhoz a tényhez, hogy azokat Fanny saját maga jelentesse meg szerzeményeit. Így néhány Felix Mendelssohn neve alatt jelent meg, és Fanny gyakran építő kritikákkal, tanácsokkal támogatta öccse munkáját.

1829-ben hozzáment Wilhelm Hensel porosz festőhöz, és egy évvel később megszületett egyetlen gyermekük, Sebastian Hensel (ő később könyvet írt a Mendelssohn-család történetéről, amely részben Fanny naplóin és levelein alapszik). Wilhelm mindvégig támogatta Fannyt zeneszerzői munkájában. Több mint 460 zeneművet szerzett. Bár 1846-ban saját neve alatt is adott ki szerzeményeket, legtöbb munkája a mai napig csak kéziratban létezik (néhány dalt színes papírra írt, kis vers kísért, és férje illusztrációkat is készítette hozzájuk). Legjelentősebb műve a Das Jahr zongoraciklus, amely az év 12 hónapját mutatja be zenével.

Fanny 1847 májusában egy stroke következtében halt meg. Felix, akit nagyon megviselt nővére elvesztése, kevesebb mint fél évvel később hasonló módon hunyt el. Neve és munkái az utóbbi években kezdtek el egyre ismertebbé válni a koncerteknek és lemezeknek, valamint női zeneszerzőkről szóló tanulmányoknak köszönhetően.

Kapcsolódó linkek