Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1994. május 19-én halt meg Jackie Kennedy

Az amerikai first lady híres volt stílusáról és eleganciájáról.

Jacqueline Kennedy Onassis III. John Bouvier tőzsdeügynök és Janet Lee idősebb lányaként született 1929. július 28-án született Southamptonban (USA). 1951-ben diplomázott a George Washington Egyetemen, és a Washington Times-Herald újságnál lett fotós. 22 évesen találkozott a népszerű massachusettsi szenátorral, John F. Kennedyvel, akivel 1953. szeptember 12-én házasodtak össze. Házasságuk sok nehézséget és szomorúságot hozott: Jacqueline először elvetélt, majd egy kislányuk koraszülötten jött világra. 1957. november 27-én született meg első, egészséges gyermekük, Caroline. Johnt 1960-ban az Egyesült Államok 35. elnökének választották, majd pár héttel később megszületett fiúk, John F. Kennedy, Jr. is.

Bár Jacqueline kevesebb mint három évig volt elnökfeleség, de céljául tűzte ki a Fehér Ház régi eleganciájának és értékmegőrző szerepének visszaállítását. Az épületben található gyűjtemény gondozására kurátort vett fel; szinte az egész Fehér Házat felújította (1962 februárjában Jacqueline egy tévéműsorban mutatta be, milyen belülről); és fontosnak tartotta, hogy tehetséges, eredményes amerikai személyiségek forduljanak meg új otthonában.

A Fehér Házban töltött rövid ideje ellenére Jacqueline az egyik legnépszerűbb first lady lett. Európában, Közép- és Dél-Amerikában tett utazásai alatt is dicsérték szépségét, divatérzékét és nyelvkészségét. Olyan népszerű volt, hogy egyik francia utazásuk alatt John úgy mutatkozott be a riportereknek, mint a „férfi, aki elkísérte Jacqueline Kennedyt Párizsba”. Akkoriban sok kislány kapta utána a Jacqueline nevet, a nők az övéhez hasonló frizurát, kalapot és lapos talpú cipőt akartak.

Jacqueline ritkán jelent meg politikai eseményen, de 1963 novemberében úgy döntött, elkíséri férjét Texasba. Ahogy az elnök kocsikaravánja Dallason haladt keresztül, az elnököt lelőtték, miközben felesége mellette ült a kocsiban – később, bárhogy küzdtek az életéért, férje meghalt. 99 perccel később Lyndon B. Johson mellett állt véráztatta kosztümében a frissen megözvegyült first lady, ahogy az Egyesült Államok következő elnöke letette hivatali esküjét az elnöki gépen.

A temetés után New Yorkba egy apartmanba költözött két kisgyermekével együtt. 1968 októberében hozzáment a görög hajómágnás Aristotle Onassishoz, de életének nagy részét továbbra is New Yorkban töltötte – házasságuk 1975-ig, Onassis haláláig tartott. Időközben Jacqueline visszatért eredeti munkájához, és újságnál volt társszerkesztő, majd vezető szerkesztő. Bár sok pletyka keringett arról, hogy romantikus kapcsolata volt különböző férfiakkal, az utolsó 12 évben egyetlen társa volt, a belga születésű gyémánt-kereskedő, Maurice Tempelsman.

1994-ben non-Hodgkin limfómát diagnosztizáltak nála, és nem sokkal később, még ez év késő tavaszán meghalt. Férje és két korán meghalt gyermeke mellett temették el. Életét számos könyv és film dolgozta fel.

Kapcsolódó linkek