Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1798. június 4-én halt meg Giacomo Casanova

"Mindig úgy éreztem, hogy a másik nem kedvéért születtem..."

Kalandos élete során megfordult Európa jelentős városaiban, többek közt Magyarországon is. Anyja színésznő volt. Mivel effajta származását élete során gyakorta nem lett volna szerencsés felfedni, később családfát hamisított magának. Botrányos életvitele miatt a velencei hatóságok szabadságvesztésre ítélték az Ólombörtönbe ám innen megszökött.

A vádak között szerepelt a hamis kártyázás, a vallástalanság és a fekete mágia is. Ezután Párizsban élt, itt ő szervezte meg a királyi lottót, mely jelentős anyagi jólétett hozott neki. Később az élet visszasodorta Velencébe ahol immár azinkvizició oldalán kémkedett. Élete végén a Wallenstein grófok csehországi Dux kastélya könyvtárában dolgozott - ekkoriban a felvett neve Seingalt hogy ne ismerjék fel. Itt írta meg - valóságtartalmát tekintve kétes - emlékiratait, melyben azt állítja, élete során több, mint száz nővel volt intim kapcsolata.

"Ha nagyon odafigyelünk történetkéire, s a szalagok, sallangok, álarcok, mindefajta testi és lelki maskarádék közül kihámozzuk a nyers valóságot, megtudjuk, hogy hosszú és kalandokban gazdag élete tele volt másod- és harmadrangú nőkkel, kiknek szolgálatait busásan megfizette. A “Nagy kaland” igazi értelme végül annyi, hogy gyűrűt, fogatot, készpénzt adott egy nőnek, vagy a nő férjének, s megvásárolt ötven-hatvan kiló húst, s a hozzátartozó mosolyokat és gyöngédségeket. A pénzt, melyre e vállalkozásokhoz szüksége volt, legtöbbször kártyán, s valószínüleg nem is egészen szabályos játékkal nyerte. Soha nem volt szerelmes. A kaland atlétája, díjbirkózója, kötél-táncosa, szemfényvesztője s mindíg a kaland balekja volt, a zseniális tervező és kitaláló, a hidegvérű mutatványos, aki okosan és számítóan áll a maga-gyujtotta görögtűz-vész közepette is, zsebében gyilokkal, cinkelt kártyákkal és kötélhágcsóval, s végül mindent elárul és kiröhög, magát a kalandot is... Hosszú élete megtelt nőkkel, börtönnel, nemi-betegségekkel, élvezettel és boldogtalansággal. Semmit nem kapott ingyen, s mindent túlfizetett. A vidéki szépséget, aki egy toscanai pásztornak ingyen odaadta magát, Casanova legalább tíz dukáttal, két postakocsival és rengeteg hazugsággal hódította meg. Az embertörténet egyik legnagyobb pazarlója és becsapottja volt. Keserű szájízzel halt meg, podagrásan, lúdtollal füle mögött, tintás ujjakkal, dideregve és kifosztva."

Márai Sándor

Kapcsolódó linkek