Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1920. január 24-én halt meg Amedeo Modigliani

"A boldogság egy komoly arcú angyal." Amadeo Modigliani

Modigliani Olaszországban született 1884-ben, kiskereskedő családban, és Párizsban halt meg, 35 éves korában. Édesanyja francia, édesapja olasz származású volt. Amadeo Modigliani három kultúra bölcsőjében nevelkedett. Szenvedélyes jóképű férfivá érett, aki számtalan szerelmi kalanddal dicsekedhetett.

Egyéni művészi szemléletmódja több forrásból táplálkozott: Olaszország és a klasszikus kor művészi hagyományaiból, a francia stílus, különösen a századforduló Párizsának gazdag szellemi és művészi légköre iránti fogékonyságából, valamint intellektuális gondolkodásmódjából. A kubisták kortársa volt, mégsem tartozott közéjük.

Művein a klasszikus tradíció, a primitív művészet tanulmányozásából leszűrt stilizáló hajlam és a modern képlátás ötvöződött. Színei hol áttetszőek, hol kontrasztosak, telítettek. Főként női portrékat és aktokat festett. Képein a vonal már-már dekadens ritmusa játssza a főszerepet.

  Madame Reynauard Madame Reynauard Jeanne Hebuterne Jeanne Hebuterne Jean Cocteau Jean Cocteau Önarckép Önarckép
 
 
„A Montparnasse múltjának egyik legnagyobb túlélője, tanúja, korszelleme Modigliani. Önmeghatározásával élve: "Egy livornói zsidó, akinek száz sou lapul a zsebében." Ekként mutatkozott be képeire fogékony vásárlóinak, modelljeinek, szeretőinek. Amit magával hozott a toscanai múltból: az irodalom és a filozófia iránti olthatatlan fogékonyság, a sienai festőiskola hatása, dekadencia és életvágy különös keveréke. Aki csak ismerte, ragyogó, vonzó, szép, mély érzésű embernek tartotta. Picasso ösztönösségével szemben Modi az intellektualizmusával hatott. … A szerelem művészének, a nők megszállottjának legendáját az utókorra hagyott alkotásai őrzik. Ugyanolyan élvezettel adózott a szerelemnek, mint a különleges víziókra ösztönző spiritiszta- és hasisszeánszoknak vagy Rosalie mama olasz konyhájának a Kaptár nevű montparnasse-i művésztelepen.„

forrás: Szentgyörgyi Rita: A „Montparnasse hercege”: Amedeo Modigliani

Kapcsolódó linkek