Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

955. augusztus 10-e az augsburgi csata napja

Az augsburgi vereség a magyarok számára a kalandozások végét jelentette.

Hektor Mülich illusztrációja, 
Sigmund Meisterlin Nürnberg város történetét 
leíró, 1457-ben készült munkájában. Hektor Mülich illusztrációja,
Sigmund Meisterlin Nürnberg város történetét
leíró, 1457-ben készült munkájában.
Az Augsburg mellett vívott csatában I. (Nagy) Ottó német király döntő győzelmet aratott a Bulcsú, Lehel és Súr vezette magyar kalandozó sereg felett. 955 első felében Ottónak sikerült levernie az előző években a fia, Liudolf és veje, Vörös Konrád lotharingiai herceg által vezetett lázadást.

A magyar vezetők erről nem értesülhettek, s a polgárháború folytatódásában bízva (a lázadók szövetségeseként) törtek be az országba 955. július közepén. A később szentté avatott Ulrik püspök által védett Augsburg városát ostromolták, amikor megjelent Ottó király serege. A magyarok az ostromot abbahagyták, és a város mellett a Lech folyó mezején nyílt csatában ütköztek meg a német sereggel. A magyar sereg létszáma valamivel nagyobb lehetett, mint a német seregé, de az utóbbiban sokkal több volt a nehéz lovas, s ez a körülmény döntőnek bizonyult.

A kezdeti magyar sikerek után Konrád herceg megfordította a csata menetét, és a német sereg teljes győzelmet aratott. A csatában maga Ottó király is részt vett. Elesett Konrád herceg és Ulrik püspök testvére. A magyarok vereségét teljessé tette, hogy a németek üldözték őket, s a menekülők augusztus 11-én még megütköztek az Ottó szövetségében harcoló csehekkel is.

A menekülést nehezítette, hogy a környékbeli folyók átkelőhelyeit őrizték. Bulcsút, Lehelt és Súrt a győztesek elfogták és augusztus 15-én Regensburgban fölakasztották. Az augsburgi csata döntő fordulatot jelentett a magyar törzsszövetség és egész Európa történetében. Nyugat felé a magyarok nem vezettek több kalandozó hadjáratot. Ottó király e döntő győzelem nyomán nyerte el 962-ben a római császár címet, s birodalma évszázadokra Európa vezető hatalmává emelkedett.

Kapcsolódó linkek