Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1956. január 31-én halt meg Alan Alexander Milne

"Micimackó ... leül szemben a kandallóval, és ilyenkor mesélni kell neki."

Alan Alexander Milne az 1926-ban napvilágot látott Winnie the Pooh-nak, azaz a Micimackónak köszönheti világhírnevét.

A történet főhőse az író fiának játékmackója, akinek “hivatalos születésnapja” is ismert: 1921. augusztus 21., ugyanis ekkor kapta Christopher Robin első születésnapjára kedvenc játékát. A folytatás, a Micimackó kunyhója címmel 1928-ban jelent meg. A Micimackó-könyvek elmaradhatatlan kísérői Ernest H. Shepard illusztrációi.

 

Részlet a könyvből:

"Micimackó ilyenkor, reggel tizenegy óra felé, mindig parancsolt valami harapnivalót, így hát jólesett látnia, hogy Nyuszi tányért és bögrét szed elő, s amikor megkérdezte: - Mézet vagy tejet? - gyorsan és izgatottan megjegyezte, hogy mindkettőt, aztán hozzátette, nehogy túl mohónak gondolják: - Kenyér nem kell. - Most egy darabig szót se szólt... Végül elégedetten dúdolva felállt, barátságosan parolázott Nyuszival, és kijelentette, hogy mennie kell.

- Ilyen hamar? - kérdezte Nyuszi udvariasan.

- Még maradhatnék éppen, ha Te... - habozott Micimackó a zsírosbödön felé pislogva.

- Ami azt illeti - mondta a Nyuszi -, magam is indulóban voltam.

- Akkor hát megyek. Isten áldjon meg.

- Isten veled! Remélem, jóllaktál.

- Mér, van még valami? - csúszott ki Micimackóból.

Nyuszi elrakta a terítéket, és kissé hűvösen ennyit mondott:

- Nincs.

- Nem úgy gondoltam - mondta gyorsan Mackó. - Hát akkor szervusz. Most már sietnem kell."

A kedves, versíró, a mézről semmilyen körülmények között le nem mondó medvebocs történetét Karinthy Frigyes mesteri fordításában olvashatjuk. A fordításban a csekély értelmű medvebocs neve Micimackó lett, aki valójában Medveczky Medve, M. B. (Malacka Barátja), Ny. B. (Nyuszi Barátja), É. S. F. (Északi-sark Felfedezője), F. F. F. (Füles Farkának Felfedezője).

Micimackó barátai, Nyuszi, Malacka, Kanga, Zsebibaba, Tigris, Füles és Bagoly tökéletes emberi karakterek, a Százholdas Pagonyban zajló történetekben magára és embertársaira, kissé nevetséges erényeikre és nemkívánatos gyarlóságaikra ismerhet az olvasó.

A történet 1935-ben jelent meg először magyarul és szinte inden létező nyelvre lefordították. A Micimackó a múlt század száz legnépszerűbb könyve közül a tizenhetedik lett.

Kapcsolódó linkek