Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1986. szeptember 30-án halt meg Franz Burda

1950 óta jelenik meg a ma is közkedvelt Burda Moden divatlap

A Burda-család 1959-ben A Burda-család 1959-ben Franz Burda Offenburgban nőtt fel, ahol apjának nyomdája volt. A 24 éves Burda első ötlete 1927-ben a Südwesfunk műsorfüzetének, a SÜRAG-nak az életre hívása volt, négy évvel a rádióadás megszületése után. Apja halála után átvette üzemét és kiadóját, akkor mindössze három alkalmazottal. Vezetése alatt az üzem gyors növekedésnek indult és 1933-ban már 100 alkalmazottja volt, a rádióújság példányszáma pedig elérte a 60 ezret.

Az 1930-as években erőteljesen hozzáfogott a nyomda fejlesztéséhez. 1935-ben bevezette a mélynyomásos eljárást, majd 1942-ben már vezérkari térképek és színes légi fényképek is készültek üzemében.

A cég igazi felvirágozása a II. világháború után következett be. Először a Das Ufer nevű képújsággal tört be a folyóiratpiacra, majd 1954-ben megjelentette a rövidesen világhírűvé lett Bunte-t.

Ennél is nagyobb sikert hozott a Burda kiadó számára a felesége, Aenne által 1950-ben alapított közkedvelt divatlap, a szabásmintákat is közlő: Burda Mode International.

A Burda ma már fogalom: a világ 89 országában, havonta egymillió példányban megjelenõ nemzetközi trendmagazin hagyományosan nõk milliói számára jelenti az öltözködés és jó megjelenés megbízható iránytűjét. Az 1950-es évek végére a kiadó újságjainak példányszáma elérte a félmilliót, s a forgalom 50 millió német márkára rúgott.

A Burda Kiadó az 1970-es, 80-as években újabb folyóiratokkal bővült, s a legnagyobb német kiadóvállalattá, piaci elsővé vált. Az új lapok között voltak családi lapok, szabadidő magazinok, főzési kultúrával, művészettel, építészettel, tervezéssel foglalkozó folyóiratok. 

Kapcsolódó linkek