Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1903. november 7-én született Konrad Lorenz

"Az emberi tudásnak megvannak a határai, de nem tudjuk, hol."
A jól ismert osztrák zoológusnak, a modern etológia megalapítójának magatartáskutatással foglalkozó számos népszerű művét magyarul is olvashattuk, olvashatjuk: Ember és kutya; Salamon király gyűrűje; A civilizált emberiség nyolc halálos bűne, A nyári lúd etológiája Konrad Lorenz érdeklődése hamar az állatvilág felé fordult, kutyákat, macskákat, halakat, madarakat, nyulakat, majmokat tartott és így egyúttal módja volt viselkedésüket is tanulmányozni.
 
Megfigyeléseiről naplót vezetett. Különösen érdekelt a madarak viselkedése, 1927-ben publikálta első jelentős ornitológiai tanulmányát, 1933-ban lett a zoológia doktora. 1937-ben a Bécsi Egyetem összehasonlító anatómiai és állatpszichológiai előadója lett, majd 1940 és 1942 között a Königsbergi Egyetem pszichológia tanszékét vezette. A háború után különböző etológiai intézeteket vezetett és sorra jelentette meg rendkívül népszerűvé vált műveit.
 
A Salamon király gyűrűjében az állatok viselkedésével kapcsolatos megfigyeléseit, történeteit írta le mindenki számára érthető, lebilincselő, humoros stílusban, míg az Ember és kutya című regényét a kutyák viselkedésének szentelte. A hatvanas években Lorenzt egyre inkább foglalkoztatni kezdte az emberi viselkedés is. 1963-ban hatalmas vitát váltott ki Az agresszió című kötete, melyben az állati agresszió terén folytatott kutatásainak bizonyos megállapításait az emberre is kiterjesztette. 1971-ben A civilizált emberiség nyolc halálos bűne című kötetében figyelmeztette a világot, hogy ha az emberiség nem változtat létformáján, elpusztíthatja önmagát.

A civilizált emberiség nyolc halálos bűne

  1. A Föld túlnépesedik, a szociális kapcsolatok túlkínálata védekezést, agressziót vált ki.
  2. A természetes életteret, megélhetésünk alapját elpusztítjuk, elveszítjük a teremtés szépségét.
  3. Vakság az értékekre, a szüntelen versenyben nincs idő őszinte emberi elmélkedésre.
  4. Érzelmi sivárság az elpuhulás, a technológia és a pszichogyógyszerészet következtében.
  5. Genetikai problémák, a szociális viselkedést fejlesztő szelekciós nyomás zavara.
  6. Szülő-gyermek kapcsolat hiánya, generációs meg-nem-értés, a tradíciók rombolása.
  7. Tömeg-tudatformálás, dogmatizmus, nézet-uniformizálás, manipulálás a reklám által.
  8. Atomfegyverkezés. A világvége-veszély csökkenti a jövő iránti felelősségérzetet.

1973-ban az etológia területén kifejtett úttörő munkássága eredményeképpen Karl von Frisch-el és Nicholas Tinbergennel megosztva elnyerte az orvosi és pszichológiai Nobel-díjat.

Kapcsolódó linkek