Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1912. április 20-án halt meg Abraham Stoker

A világ egyik legismertebb horrorjának, a Drakula gróf válogatott rémtetteinek írója.

Bram Stoker, az ír származású angol regényíró 1897-ben publikálta Drakula című regényét, amely azóta a vámpírtörténetek klasszikusává vált: ma is milliós példányszámú bestseller, többen kísérleteznek a folytatásával és számtalan film ihletője lett. Drakula grófot, a „vámpírok etalonjává” vált. Stoker 1890-ben találkozott Vámbéry Ármin magyar professzorral, aki először mesélt neki a havasalföldi uralkodó, III. Vlad Tepes Drăculea legendájáról. E karakter nyomán hat évi kutatómunkával alkotta meg Stoker a vámpír figuráját.

A Drakula keménykötésű kiadása 1897. május 26-án jelent meg a londoni Archibald Constable és Társánál. Anyja ekkor így írt Stokernek: „Drága fiam! Pompás alkotás! Ezerszer jobb mindannál, amit valaha írtál! Biztosra veszem, hogy elismert íróvá tesz Téged. Mrs. Shelley Frankensteinje óta egy könyv sem jelent meg, amely eredetiségben vetekedhetne vele. Széleskörű ismertséget és gazdagságot fog neked hozni.” A kritikusok azonban nem nyilatkoztak ennyire pozitívan: a könyv nem kapta meg a várt elismerést, csak évekkel később kezdték jeles irodalmi műként értékelni.

  A Dracula című regény első kiadása A Dracula című regény első kiadása   Lugosi Béla mint Drakula Lugosi Béla mint Drakula  

A Drakula sikertörténete 1921-ben kezdődött, amikor elkészült az első filmváltozat, a Nosferatu. Drakula ezzel a filmmel vonult be a világ tudatába. Leonard Wolf: „Az első filmváltozatokban Drakula egyértelműen a rosszfiú volt, szörnyeteg, aki a gyönyörű, fiatal nők vérét szívja. Aztán idővel változott a Drakuláról alkotott kép. A grófnak immár erotikus kisugárzása van, aki nagy hatással van a női nemre. Dinamikus, elbűvölő alak. Ha csak ránéz egy nőre, annak azonnal forr a vére. Drakulából mesebeli herceg lett, aki ugyan kissé démoni, de akkor is mesebeli herceg. Ez sokat elmond az erkölcsi normák változásairól és a szexualitáshoz való hozzáállásunkról. A világ másképpen látja Drakulát, mint régen, ahogy a jövő Drakulái is tükrözni fogják az eljövendő változásokat.” James V. Hart: „Csak el kell olvasni a regényt, és kiderül, honnan ered mindaz, amit a filmekben látunk. A mai vámpírkultúra Bram Stoker művével kezdődött. 

Kapcsolódó linkek