Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2005. június 4-én került a 10 000. szócikk magyar Wikipédiába

ma is működő, magyar felületű és magyar kezdőlappal bejelentkező nemzeti Wikipédia 2003. július 8-án indult el

A magyar nyelvhez kapcsolódó első Wikipédia valamikor 2001. május 20. és szeptember 5. között jött létre, amikor is egy – egyelőre ismeretlen – szerkesztő kérésére Larry Sanger, az angol Wikipédia akkori koordinátora létrehozta a http://hu.wikipedia.com/ címet.

Ekkor a Wikipédia még UseModWiki szoftverrel működött. Ez a „nulladik” változat, nem volt igazán „élő”, összesen kb. 5 lapot tartalmazott és a felülete sem volt magyarra fordítva.

Az archívumok szerint 2002 novemberében próbálkozott Simon Zoltán azzal, hogy a „nulladik” változat átkerülhessen az új szoftverre (Phase III, a későbbi MediaWiki). Az archívum szerint ebből semmi nem lett, és nem is nagyon foglalkozott ezután az üggyel senki.

2003 áprilisában kezdeményezte Gervai Péter informatikus a magyar Wikipédia újabb változatának elindítását. A ma is működő, magyar felületű és magyar kezdőlappal bejelentkező nemzeti Wikipédia 2003. július 8-án indult el a http://hu.wikipedia.org/ címen.

Az új változat technikai okokból nem tartotta meg a régi, mindössze néhány lapot tartalmazó adatbázist. Az első szócikk az Omega (együttes) volt.

A több mint 250 nyelven olvasható Wikipédia-projektekben 2008. március 27-én 00:07 órakor (UTC) született meg a tízmilliomodik Wikipédia-szócikk. Ezt a cikket a magyar Wikipédiában Pataki Márta hozta létre, és Nicholas Hilliard festőről szól.