Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1921. szeptember 27-én született Jancsó Miklós

"A világ olyan, amilyen. Megy előre. Hogy milyen lesz, megjósolni nem lehet..."

"Az idős embereket szokták úgy is jellemezni, hogy ők a "nagy idők (nagy) tanúi". Alapjában véve helyesen, hiszen az egykor jelentős szerepet játszó emberek anekdotái a régmúltról szólnak, és a jelennel való kapcsolatuk - ritka kivételektől eltekintve - laza. Ráadásul az öreg filmrendezőt nem szeretik.

Az újdonságot a kritika, a közönség - nagyon helyesen - a fiataloktól várja. Vannak persze kivételek: a spanyoloknál Bunuel, nálunk Jancsó Miklós, akinek az a titka, hogy a lehető legteljesebben a jelenben él. Tudja, hogy a "nagy időket" legtöbbször az aktuális hatalom választja ki legitimációs kényszerből, a jövőre pedig - végső soron a túlvilágra - túlságosan sokan hivatkoztak már hasonló okokból."

Marx József : A mi Jancsó Miklós-évünk

Szegénylegények (1965) Szegénylegények (1965) Fényes szelek (1968) Fényes szelek (1968) Nekem lámpást adott 
kezembe az Úr Pesten (1998) Nekem lámpást adott
kezembe az Úr Pesten (1998)

"– Nem tudok beavatkozni a világ menetébe. Amikor az én gyerekkoromban is az öregek féltettek volna minket, ők sem tudtak beleavatkozni. A világ olyan, amilyen. Megy előre. Hogy milyen lesz, megjósolni nem lehet, s az ember hiába sír, hiába mond akármit, úgyse az lesz, amit ő akar.

Mindig azt szoktam erre mondani: tessenek szíves lenni beleolvasni a Szentírásba, az Ó- és Újszövetségbe is. Marha jó sztorik vannak benne... Tessenek elolvasni mondjuk az Illés, próféta történetét, akkor meg lehet érteni, milyen az emberiség."

Jancsó Miklós: Egyszer hopp, máskor kopp (kontextus.hu)

Kapcsolódó linkek