Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1956. augusztus 16-án halt meg Lugosi Béla

Végakarata szerint Drakula jelmezében temették el.
A hollywoodi Universal Stúdió 1931-ben kérte fel a Magyarországból emigrált színészt, Lugosi Bélát a Drakula című film főszerepére. 1931-ig az emberek még nem ismerték a vámpírokat. A filmben megjelenő utánozhatatlan idegenség - amelyet Lugosi rossz angol kiejtése is erősített, a méltóságteljes, lassú mozdulatok, az arisztokratikus megjelenés (a formális fehér nyakkendő, az emelt gallér, a sima, hátrafésült haj, a simára borotvált arc és a lángoló tekintet) innentől mind-mind meghatározta, és meghatározza napjainkig, hogyan képzeljük el Drakulát.
 
A Lugosi-féle Drakulát tovább tökéletesítette Jack Pierce – az Universal Stúdió legendás maszkmestere – aki különleges megjelenést talált ki a filmváltozathoz. Az ő ötlete volt az azóta legendássá vált köpeny is. Furcsa módon ezután Drakula szerepe rátelepedett Lugosi Bélára. Meghatározta személyes megjelenését, az előadásainak szerves részét képezte, ő maga lett Drakula. Ha létezett valaha színész, akinek sorsára ennyire rányomta bélyegét az általa életre keltett szerep, az Lugosi.
 
Felejthetetlen alakítása a Drakulában a színpadon és a filmvásznon annyira mesteri volt, hogy örök irányadóvá tette a karakter megformálását az elkövetkező időkre. Ironikus, hogy bár Lugosi Béla soha nem kapott Oscart, Martin Landau átvehette az arany szobrocskát az 1994-ben készült Ed Woodért, amelyben az öregedő, kiábrándult Lugosit alakítja.

Vincent Price mesélte, hogy amikor ő és Peter Lorre meglátták a temetésen Lugosi Béla holttestét Drakula ruhában felravatalozva, Peter Lorre csípősen megjegyezte: „Nem kellene egy karót átszúrni a szívén csak a biztonság kedvéért?”

(forrás: kultura.halmaz.hu)

Kapcsolódó linkek