Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1922. október 23-án született Bálint Ágnes

Mazsola, Futrinka utca, Frakk, Szeleburdi család, Elvarázsolt egérkisasszony

"Csodaszép életem volt. Meseszép."

Bálint Ágnes  Adonyban született. A televíziózás hőskorának egyik meghatározó egyénisége, számtalan közkedvelt televíziós mesesorozat, rádiós hangjáték, mese és meseregény írója csaknem harminc évig, 1958-tól 1986-ig dolgozott a Magyar Televíziónál kezdetben szerkesztőként, dramaturgként, később főmunkatársként.

 

 

Az ő képzelete teremtette képernyőre az Esti mesét és a TV-macit, Böbe babát és Cicamicát, Mazsolát és Manócskát, Frakkot és Károly bácsit, Kukorit és Kotkodát, akiknek kalandjain a hatvanas évektől kezdve máig generációk sora nevelkedett. Szeretetteli nevelési elveinek szokatlan eredményeit írta meg a Szeleburdi család című, később megfilmesített ifjúsági regényében. Dramaturgja volt a Magyar népmesék, vagy a Vízipók-csodapók című sorozatnak, melyet meseregényben is megírt.

Évtizedekig szerkesztette a Kuckó című műsort, mert nagyon fontosnak tartotta, hogy a gyerekek megszeressék a természetet.1997-ben Göncz Árpád köztársasági elnöktől vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje kitüntetést.

Kapcsolódó linkek