Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1956. október 23.: Tömegtüntetés Budapesten

"Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van." Illyés Gyula

„Földrajzi helyzetemből kifolyólag a magyar népforradalom számomra október huszonnegyedikén tört ki; reggel fél kilenckor, a hálószobámban. Azt a bizonyos történelmi nyitólövést, amelyre később mindenki mindig a szembenálló rovására ír, telefoncsengő helyettesítette.

A tömegzajt nyugodt női hang az ebonitkagyló membránján: „Could Mr. Cabo take a personal call from the Continent?” Két újabb központ, két újabb női hangja tűnt fel s merült alá; türelmetlenség nélkül vártam.

A müncheni rádió műsorszerkesztője izgatottnak hangzott s kért, hogy diktáljak telefonon a lehető leggyorsabban, a lehető legtöbbet arról, hogy mint ítélik meg a történelmi fejleményeket Angliában? „Minden kell! – mondta. – A vezércikkek! Anglia álláspontja! London rendkívül fontos!”

Kérésemre röviden összefoglalta az eseményeket is: „Történelmi időket élünk. Magyarországon kitört a forradalom. A régi műsort töröltük, rendkívüli új műsort adunk. Budapest utcáin harc folyt az éjjel…”

forrás: Szabó Zoltán: Kívülről (részlet). in: Ezerkilencszázötvenhat, te csillag. Püski, 1991

 

„... A menekültek beszélnek. Egyik – mérnök – néhány nap előtt még látta Budapesten öcsémet. Egy másik azt mondja:

„Kérem, most már késő. De volt itt néhány nap... október huszonháromtól talán november másodikáig... amikor az egész országnak olyan kormánya volt, amelyet az egész társadalom elismert és támogatott... a Nagy Imre-kormány... miért nem küldött akkor az Egyesült Nemzetek Szervezete egy megfigyelő bizottságot Budapestre?”

Többen beszélnek egyszerre. Ez az ocsúdás pillanata. Van köztük olyan, aki huszonnégy óra előtt még magyar földön volt. Van, aki visszamegy.

„Az oroszok éjjel nem mernek kijönni a tankokból, akkor át lehet menni a határon.” Aztán megint, átmenet nélkül: „Volt tíz nap, amikor Nyugat felé nem volt határ, vasfüggöny... Mindenki jött és ment, ahogy akart... November háromig ez így volt, még aztán is két-három napon át... Most már nehezebb... De még most is lehet...”

forrás: Márai Sándor: Napló 1945-1957. Helikon, 1999.

Kapcsolódó linkek