Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1964. november 6-án nyílt meg az első Kertvárosi Fiókkönyvtár

A fiókkönyvtár 1966-ig egy magánlakásban működött.

„1964. november 6-tól a kertvárosi lakók könyvellátását is önálló könyvtárral biztosítja a Városi Könyvtár. A 600 kötetes alapállományban mesekönyveket, ifjúsági és felnőtt szépirodalmat, ismeretterjesztő műveket találnak a kölcsönzők. A Diófa utca 1. alatt levő fiók hétfőn és pénteken délután 4-től 7 óráig tart nyitva. Ez a városi könyvtárhálózat negyedik fiókkönyvtára.”

Újabb fiókkönyvtár a városban, Dunaújvárosi Hírlap, 1964.11.10., 6. old.

„A Kertvárosban, ahol ez volt az egyetlen művelődési intézmény, 1966-ban megszűnt a kölcsönzés. A lakástulajdonos nem vállalta a megnövekedett forgalmat. 1965-ben 597 látogatója volt az 1500 kötetes kis fiókkönyvtárnak.”

Katona Zsuzsa: A dunaújvárosi tanácsi közművelődési könyvtári hálózat helyzete 1951-1974., 1986., p. 51.

1966-tól kezdve a Kertváros könyvtári ellátása évekig megoldatlan maradt. Végül 1972 végén a kétezer-nyolcszáz lakosú városrészben az új fiókkönyvtár létrehozásával megkapta a „Kertváros a maga legalapvetőbb közművelődési centrumát”, mely vasárnap és hétfő kivételével minden nap, a szokásostól eltérően, a város könyvtárai közül egyedüliként este 22 óráig tartott nyitva.

Könyvek... Könyvek... zenehallgatás... zenehallgatás... ... játékok ... játékok

A könyvállomány az induláskor négyezer kötet volt, melynek negyedrésze gyermekkönyv, negyedrésze ismeretterjesztő, fele pedig szépirodalmi műből állt. Az olvasórészben 33 napilap és hetilap, szak- és irodalmi folyóirat között válogathattak az olvasók.”

A központi kulturális intézmények távolsága miatt a könyvtárban kellett biztosítani közművelődési lehetőséget is. Pl. a különböző játékok használatát, a televíziózás, rádiózás lehetőségét. „... Nemcsak könyv kell a Kertvárosnak, hanem – s főként a gyermekeknek – rádió, televízió, magnetofon, kombinatív készséget fejlesztő játékok, film- és diafilmvetítési lehetőség....asztalitenisz, billiárd, asztali futball, dominó, sakk, tivoli... „

Kemény Dezső: Kertvárosi változások. Egy fiókkönyvtár megnyitása elé, Dunaújvárosi Hírlap, 1972.11.14., 5. old.

A Kertvárosi Fiókkönyvtárban 1993. június 3-án megszűnt a kölcsönzés és végleg bezárt.

Néhány érdekesség a könyvtár életéből:

  • külön klub- és játékterme volt klubfelügyelővel;
  • olvasóik évekig hiányoltak az újságok közül a népszerű Füles magazint;
  • 1978 áprilisában a ház tetejéről ellopták a tv-antennát, így a tv nem üzemelt tovább;
  • 1974-ben az ifjúsági irodalom közül főleg a kalandos könyveket kedvelték, ezeken belül az indiánkönyvek voltak a legnépszerűbbek;
  • Venesz Béláné az 1974. évi beszámolóban egy órát kérvényezett, mert ötpercenként kérdezgették az időt, amellyel zavarták a könyvtári csendet és munkát.

Kapcsolódó linkek