Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1999. december elsején nyílt meg a Burdzs al-Arab

az „Arabok Tornya”, „a világ egyetlen hétcsillagos szállodája”

A 1990-es évek elején azzal a kéréssel fordult Tom Wright építészhez a dubaii sejk, hogy tervezzen a szállodát, amely Dubai szimbóluma lehetne. A szállodát 1994-ben kezdték el építeni egy mesterséges szigeten, amelyet egy saját híd köt össze a tengerparttal. Közel három évbe tellett, míg a parttól kb. 280 méterre egy kisebb szárazföldet hoztak létre.

Ezt a homokos alapot a felszínen hatalmas kövekkel méhsejt alakzatban rakták körbe, hogy így megóvják az alapot biztosító homokot az eróziótól (nehogy kimossa a tenger az épület alól). Az épület formáját egy arab hajó, egy dhow alapján mintázták. Az épület „árbocától”, amely a tenger felé néz, V alakban ágazik szét a két „szárny”.

 

Gyakorlatilag, szerkezetét tekintve egy olyan vitorlás hajó alakú szálloda, amelynek belső vasbeton szerkezetét egy külső, acélból készült kitinpáncél borítaná. A két szárny között feszül a teflon-bevonatú üveggyapot borítás: így zárva körbe a hatalmas, nyitott belső teret. Ez a kialakítás nem csupán lenyűgöző látvány, de elengedhetetlen technikailag is: a természeti erők jelentette veszélyek (különösen a gyakran erős szél és a földrengések okozta kilengések) csillapítását is szolgálják.

A híres szálloda azonban nem csak külsejével, hanem a belső desig-nal is elismerést szerzett magának. Az épület 60 emeletén 202 szoba fogadja a vendégeket, amelyekhez 18 liften lehet eljutni. 8 ezer négyzetméternyi területet fedtek le 22 karátos aranylemezekkel, és 24 ezer négyzetmétert közel 30 különböző fajta márvánnyal.

A tetején helikopter-leszállópályát alakítottak ki, ahonnan 2004-ben Tiger Woods golflabdákat ütött a tengerbe, Andre Agassi pedig lejátszott egy tenisz-mérkőzést Roger Federerrel. A különböző stílusok, a színek, a drága anyagok mind a luxus jegyében kerültek felhasználásra. A világ egyik legismertebb (és legdrágább) szállodájától ennél nem is várhatnánk kevesebbet.