Vissza a nyitóoldalra

Schneider László sportoló, ezdő

"Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése minden évben Dunaújváros Ifjúságáért díjat adományoz. Ez az elismerés olyan személynek vagy közösségnek adományozható, aki vagy amely városunkban az ifjúsági korosztály nevelésében és az ifjúságvédelemben kiváló munkát végzett. A díj odaítéléséről a közgyűlés dönt.

2023-ban a Dunaújváros Ifjúságáért díjra jelölést kapott Schneider László, a a „HIKARI DOJO” Harcművészeti-, Sport- és Kulturális Egyesület vezetője.

Schneider László 1980-tól a Dunaújvárosi Papír SK Karate szakosztály sportolója, majd edzője. 1991-től a HIKARI DOJO Harcművészeti-, Sport- és Kulturális Egyesület sportolója, edzője, tulajdonosa.

Sportolói tevékenysége során több országos versenyen öregbítette városunk hírnevét szép eredményeivel.

Sportolói és edzői tevékenysége során a Japán Karate Szövetség 7 danos mestere lett.

Mesteri fokozata és edzői tevékenysége eredményeként a Magyar JKA Karate Szövetség ügyvezetője, a Japán Karate Szövetség instruktora, versenybírója és vizsgáztatója lett.  Edzői tevékenysége során tanítványai diákolimpiai címeket, több, mint száz alkalommal magyar bajnoki címet, valamint Európa és világversenyeken is szép eredményeket értek el. Sportvezetői tevékenysége is kiemelkedő, hiszen neki köszönhetően Dunaújvárosban is rendeztek karate magyar bajnokságot, illetve gyermek Európa-bajnokságot is. Schneider László több alkalommal rendezett nemzetközi edzőtábort is városunkban, amelyen több százan vettek részt. Az általa vezetett edzéseken mintegy 60-80 gyermek, illetve fiatal felnőtt folyamatos és felelősségteljes képzését végzi.

Én 8 évesen kezdtem karatézni, akkor már ha jól emlékszem Laci bácsi tanított gyerekeket a Papír SK színeiben.
Azóta nagyon sok gyerek nőtt fel a kezei alatt, akiket sajátként kezelt és tanította becsületre, tiszteletre, kitartásra.

Mindig a karate és a tanítás volt számára a legfontosabb. Többször utazott Japánba tanulás céljából, hogy ezt tovább tudja adni nekünk.
Az évek alatt több száz karatékát tanított, és terelt a jó útra, mindig kiállt mellettünk. Még most is fontos volt számára, hogy a karate termünk újra saját legyen, amit rengeteg munkával sikerült újra megteremteni.
Itt is érződött, hogy a sok év munkáját most visszaadták a szülők, tanítványok vagy akár ismerősök akik tudták, mit áldozott a karatéért és segített viszonzásul. – fogalmazott egykori tanítványa, Juhász János.

Németh Kitti 1996 óta, 6 éves kora óta edz Schneider Lászlónál.  

– Laci bácsi, nem csak egy edző számomra, hanem mint egy Apa nevel minket az életre. Kellő szigorral tanítja csapatát tiszteletre és becsületességre, legyen szó kisgyerekről vagy felnőttekről.
A karate nem csak egy sport számára, hanem az élete. Nem egy munka, hanem egy út, amiről soha nem tér le. Azt gondolom, ez az elköteleződés ritka érték a mai világban. Örülök, hogy ő az edzőm és olyan ember vált belőlem amilyen ma is vagyok, mert ezt neki is köszönhetem.

Több szász gyerek, aki megfordult már nála, hordoz magában valami olyan értéket, amit az ő tanítása adott nekik. – fogalmazott.

Schneider László szigorú, egyenes edzőnek tartja magát, s mint azt egy korábbi interjújában  elmondta, a Hikari Dojo SE-nél életkortól függetlenül bárki megtalálhatja számításait.

– Öt éves kortól foglalkozunk gyerekekkel, idősebbek is nyugodtan jöhetnek, akár hatvan éves korban is el lehet kezdeni ezt a sportágat, ez külföldön egyáltalán nem ritka, persze ott is a gyerekek adják azért a fő létszámot.
A mai gyerekek kicsit azért mások, bizonyos szempontból jobbak, bizonyos szempontból rosszabbak, mint mondjuk volt húsz, vagy harminc éve, de nagyon sok függ a családi háttértől, a szülőtől, hogy mennyire tud megmaradni. Én szigorú vagyok, nálam fontos a pontosság, a kiszámíthatóság, nem szeretném a karatét úgy eladni, hogy becsapjak valakit. – fogalmazott egy korábbi interjújában.

Schneider László az egyesület alapítójaként és vezetőjeként fiatalok százait nevelte fel olyan kultúrában, szellemben és közösségben,  amelyre méltán lehetünk büszkék.

– Laci Bácsi számomra az utolsó szamurájok egyike. Azon ma már idős szüleink, nagyszüleink, tanítóink egyike, akik örök érvényű értékeket képviseltek. Akik számára a jogok csak a kötelességek után keletkeztek, akik számára az adott szó visszavonhatatlan kötelezettséget, a hűség valódi értéket jelentett. Akik mindig inkább kicsit (vagy sokkal) előbb érkeznek, mintsem elkéssenek valahonnan.  Akik nem csak mondják, hanem a saját tetteikkel és az egész életükkel példázzák számunkra ezeket az értékeket.
Laci Bácsi számomra messze több edzőnél, klubvezetőnél, sőt mesternél is. Ő valódi mentor, akire az ember felnéz, és igyekszik a tőle telhető legteljesebb mértékben alkalmazni az általa példázott értékeket. Laci Bácsi hatását mindazon százak, ezrek életére, akikkel kapcsolatba került talán le lehet mérni a tanítványai által elnyert kupák és bajnoki címek, a kiérdemelt dan-fokozatok alapján.

A valódi mérce azonban számomra az, milyen emberré segített ő válni a tanítványainak. Azok ugyanis, akik éveken át edződtek a keze alatt kivétel nélkül tiszteletre méltó, megbecsült életet élnek. Úgy hiszem ebben Laci Bácsinak is óriási szerepe volt és van. Kevesen maradtak már ebből a generációból. Lassan elhalványulnak az általuk képviselt létfontosságú emberi értékek – éppen ezért fontos elismernünk, és példaként a jövő nemzedékei elé állítanunk ezeket az utolsó szamurájokat. – mondta Borsos Péter.

Emberi, elhivatott nevelői hozzáállása, sportolói érdemei, edzői tevékenysége alapján, a gyermekek fejlődéséért, neveléséért végzett elhivatott, több évtizedes szakmai munkájának elismeréseként Dunaújváros Közgyűlése a Dunaújváros Ifjúságáért díjat Schneider László részére adományozta."

forrás: Dunaújváros Megyei Jogú Város honlapja
a kép forrása: Dunaújváros Megyei Jogú Város honlapja

 

Díjak, kitüntetések:

2012 - Dunaújváros Sportjáért Díj
2023 - Dunaújváros Ifjúságáért Díj

 

"Schneider László Dunaújváros sportéletének állandó és kiemelkedő tagja. 1968-tól mint sportoló, 1980-tól Dunaújvárosi Papír SK Karate szakosztály sportolója, majd edzője. 1991-től a Hikari Dojo karate egylet sportolója, edzője, tulajdonosa. Sportolói tevékenysége során több országos versenyen öregbítette városunk hírnevét szép eredményeivel. Sportolói és edzői tevékenysége során a Japán Karate Szövetség 6 danos mestere lett (sportágában jelenleg Magyarországon ilyen magas fokozata egy sportolónak van). Mesteri fokozata és edzői tevékenysége eredményeként a Magyar JKA Karate Szövetség ügyvezetője, a Japán Karate Szövetség instruktora, versenybírója és vizsgáztatója lett. Edzői tevékenysége során tanítványai diákolimpiai címeket, több mint száz alkalommal magyar bajnoki címet, valamint Európa és világversenyeken is szép eredményeket értek el. Sportvezetői tevékenysége révén három alkalommal Dunaújvárosban is megrendezték a magyar bajnokságot, egy alkalommal pedig a gyermek Európa-bajnokságot. Schneider László több alkalommal rendezett nemzetközi edzőtábort is városunkban, melyen több száz fő vett részt. Az általa vezetett edzéseken mintegy 60-80 gyermek illetve fiatal felnőtt folyamatos és felelősségteljes képzését végzi.

Emberi, nevelői hozzáállása, sportolói érdemei, edzői tevékenysége elismeréseként, Dunaújváros közgyűlése pályáját a "Dunaújváros Sportjáért" Díjjal ismeri el."

Forrás: Dunaújváros Online >>

utolsó frissítés: 2023.05.31.

Kapcsolódó linkek: