Vissza a nyitóoldalra

Haraszti Gabriella restaurátor

"Haraszti Gabriella 1951-ben született Tiszainokán. Családjával 1960-ban költözött Dunaújvárosba, általános iskolai tanulmányait már itt fejezte be, majd a Dr. Münnich Ferenc Gimnáziumban érettségizett. Az Intercisa Múzeumnak 1969 óta munkatársa. Munka mellett, 1975 és 1978 között végezte el a Magyar Képzőművészeti Főiskolát, és szerzett múzeumi és közgyűjteményi tárgyrestaurátori diplomát.

Az Intercisa Múzeum munkatársaként rendszeresen vett részt ásatásokon, ahol rajzolta az objektumokat, segédkezett az előkerült leletek feltárásában, helyszíni konzerválásában. Az előkerült tárgyak múzeumba szállítása után elvégezte a szükséges restaurátori feladatokat, tisztítást, konzerválást, kiegészítést. Nemcsak a város területén végzett feltárásoknak volt aktív részese, de a környező, az Intercisa Múzeum gyűjtőterületéhez tartozó településeken folyó munkákból is kivette a részét. 
Restaurátori teendői mellett rendszeresen rendezett kiállításokat, a múzeum nagy és kis kiállítótermében egyaránt. A múzeum nagytermében volt látható pl. az Ó, boldog Betlehem című betlehemi jászol kiállítás, a kisteremben a Láda, ládika, skatulya vagy a Szentsarok című kiállítás. Rendszeresen részt vett a múzeum munkatársai által rendezett kiállítások létrehozásában is.
A Fejér Megyei Múzeumegyesület Dunaújvárosi Tagozatának vezetőjeként ismeretterjesztő előadásokat szervezett, melyeken a magyar egyetemi élet jelentős szereplői adtak elő, pl. Dr. Bács Tamás az ELTE Egyiptológia Tanszékének vezetője, Dr. Borhy László, az ELTE Régészettudományi Tanszékének professzora.
Az Intercisa Múzeum által nyert európai uniós pályázatoknak is tevékeny megvalósítója volt, a TÁMOP pályázatban rendszeresen tartott kézműves foglalkozásokat, a látványtár kialakításához nyert pályázatban a kiállított anyag restaurálásában illetve a tárlók berendezésében vállalt aktív szerepet.
Kimagasló szakmai tevékenységének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a "Pro Cultura Intercisae" Díjat adományozta Haraszti Gabriellának."

Forrás: Dunaújváros Online >>

 

Díjak, kitüntetések:

2014 - Pro Culturae Intercisae Díj

Kapcsolódó linkek: