Vissza a nyitóoldalra

Sólyomvári Gábor pedagógus, testnevelő tanár

"Sólyomvári Gábor az Arany János Általános Iskola testnevelő tanára a Magyar Testnevelési Főiskolán végezte tanulmányait, ahol a testnevelő tanári diploma mellett kedvenc sportágának, a tornának szakedzői képesítését is megszerezte.

Tősgyökeres szekszárdi lévén szülővárosában kezdte el testnevelői pályafutását egy sporttagozatos iskolában, majd 1980-ban Dunaújvárosba költözött, és néhány évig a Dunaújvárosi Kohász Sportegyesület tornaszakosztályában főállású edzőként nevelte a tehetséges tornászpalántákat.

1985-től azonban elkötelezte magát a közoktatás irányában, és a Béke városrészi Arany János Általános Iskola testnevelő tanára lett, ahol azóta is lelkiismeretesen végzi testnevelő tanári tevékenységét. Mindennapi munkáját a tudatosság és a szakmailag igényes felkészülés jellemzi, melyben nem fér meg a középszerűség és a silány teljesítmény.

Tanítványait folyamatosan arra próbálja ösztönözni, hogy a testmozgás váljon életformájukká, az egészséges életmódjuk alappillérévé. Ebben hiteles mintaként ő maga áll a diákok előtt, hiszen egészséges életmódja, a mindennapi sportoláshoz való hozzáállása példaértékű. Tudatosan és szakmailag is magas szinten edzi magát, melynek eredményeképpen hatvan évesen, majd azóta többször is lefutotta a maratoni távot.

A testnevelés órák mellett fontosnak tartotta a gyermekek szabadidős sporttevékenységének szervezését is. Hosszú éveken át irányította az általa megálmodott és létrehozott iskolai akrobatikus ugrócsoport munkáját, mellyel hasznos és élményt adó tevékenységet biztosított olyan tanulók számára, akik ehelyett az utcán csavarogtak volna.

Az iskolai sítáborok megszervezése is az ő nevéhez fűződik, melynek során sok száz gyermekkel ismertette meg az egyik legszebb téli sport alapjait, és adott számukra felejthetetlen közösségi élményt is.

A testnevelői tevékenység mellett több éven keresztül végezte az iskola gyermekvédelmi munkáját is. A hátrányos helyzetű és veszélyeztetett tanulók problémáit mindig empátiával és a segítségnyújtás szándékával közelítette meg. A gyermekek és a szülők szívesen fordultak hozzá segítségért. Sólyomvári Gábor tanár úr több évtizedes pedagógusi pályája méltán lehet példaértékű kollégái és a pedagógus társadalom fiatal generációja számára egyaránt.

Dunaújváros MJV Közgyűlése a példaértékű és évtizedeken át magas szakmai színvonalon végzett pedagógiai tevékenységének elismeréseként a Pedagógus Életpályáért Emlékérem díjat Sólyomvári Gábor pedagógus részére adományozta."

forrás: Dunaújváros Megyei Jogú Város honlapja

kép forrása: Facebook.com

Djíak, kitüntetések:

2017 - Pedagógus Életpályáért Emlékérem