Vissza a nyitóoldalra

Pocsai Mária pedagógus, tanár, kórusvezető

"Pocsai Mária a Széchenyi István Gimnázium pedagógusa, és a nagy múltú kórusának a vezetője, aki sikeresen szólítja meg a zenekedvelő tanulókat. Meghatározó érdeme, hogy a próbákkal tartalmas elfoglaltságot nyújt a délutáni órákra, integrálni tudja a viselkedési, beilleszkedési nehézségekkel küzdő tanulókat is, meghatározó a közösségépítő szerepe. Vezetése alatt a kórus kimagasló sikereket ért el.

Pocsai tanárnő énektanári és karnagyi munkáját 1992-ben kezdte, és folytatta a kórushagyományokat. Az 1990-es évektől kezdődően a gimnázium tanulói a kórussal (is) rendszeresen részt vesznek a Fejér Megyei Diáknapok eseményein, mindig fellépnek a keszthelyi, kétévente megrendezett Helikon Ünnepek rendezvénysorozatán és mindig kimagasló minősítést érdemelnek ki, mellyel öregbítik városunk hírnevét.

A vegyeskar szép sikereket ér el az országos Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyeken is. Többször megkapta az Év Kórusa kitüntető címet és Pocsai Mária karvezető a zsűri Dicsérő Oklevelét is többször átvehette. A Széchenyi István Gimnázium Vegyeskara iskolai, városi és országos rendezvények, ünnepélyek állandó szereplője. Felkészíti a tanulókat a Zenei Világnap városi rendezvényén való fellépésre, de a kórus állandó szereplője az Adventi Forgatagnak is, hagyományosan pedig ők nyitják meg a városi Pályaválasztási Kiállítást. A szülők és az érdeklődők számára karácsonyi és tavaszi koncertet adnak, a ballagó, érettségiző diákok részére pedig búcsúkoncerttel kedveskednek.

Kiemelkedő a magyar népi kultúra iránti elkötelezettsége, a hagyományok ápolása és átadása területén végzett tevékenysége. Népdaléneklő csoportjainak repertoárja a Kárpát-medence valamennyi tájegységét felölelik. Munkája mellett a Quintia Zenekar tagja is. A zenekar 2011-ben alakult és azóta Dunaújváros zenei életének meghatározó együttese lett. Rendszeresen fellépnek a Petőfi Művészeti Liget rendezvényein, kiállításokon, a színházban és számos egyéb városi rendezvényen.

Városunkban végzett példaértékű kulturális és hagyományőrző tevékenységének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Pro Cultura Intercisae díjat Pocsai Mária pedagógus, karvezető részére adományozta."

forrás: Dunaújváros Megyei Jogú Város honlapja

a kép forrása: Dunaújváros Online

Díjak, kitüntetések:

2011 - Dunaújváros Érdemes Pedagógusa

2018 - Pro Cultura Intercisae