Vissza a nyitóoldalra

Gólyáné Tóth Margit tornász, olimpikon

"Gólyáné Tóth Margit válogatott tornász, olimpikon, magyar bajnok 1961-ben Sztálinvárosban született, majd a DKSE saját nevelésű tornásza volt. 1971-ben a miskolci úttörő olimpián talajon bronzérmet szerzett. Ő volt a negyedik dunaújvárosi versenyző, aki országos felnőtt I. osztályú bajnokságot nyert.

1972-ben a serdülő országos bajnokságon csapatban bajnoki címet szerzett. 1973-ban a IX. Nyári Úttörő Olimpián talajon, korláton és gerendán ezüst-, ugrásban bronzérmes, az egyéni összetettben pedig Óvári Éva mögött ezüstérmes lett. Tagja lett az 1974-es Ifjúsági Barátság Versenyen résztvevő magyar válogatott tornászcsapatnak.1973-ban került be az ifjúsági tornász-válogatott keretbe. 14 éves korában pedig már a felnőtt válogatott is tagja lett.

Sorra követték egymást a bajnoki címek és kimagasló eredmények, 1975-ös eredményei alapján az év női sportolójának választották Fejér megyében. 1976-ban Dunaújváros Önkormányzata a Pro Urbe kitüntetésben részesítette.

Magyarország képviseletében részt vett az 1976-os montreali olimpia tornaversenyen, ahol a magyar válogatott csapatban a 4. helyen végzett. Azóta is emlékezetes a dunaújvárosi trió: Óvári Éva, Tóth Margit és Lővei Mária teljesítménye. A 78-as női tornász világbajnokságon résztvevő magyar válogatott csapat tagjaként a 4 helyet szerezték meg.

A Nemzetközi Tornaszövetség meghívására 1981 augusztusában részt vett Brazíliában a sportág népszerűsítésére szervezett bemutatókörúton, amelyen a 11 országot képviselő 30 tornász hét városban tartott bemutató versenyt.

1981 végén fejezte be az I. osztályú sportpályafutását, és a Testnevelési Főiskola hallgatójaként a sportág II. osztályában folytatta a versenyzést. 1986-ban meg is nyerte összetettben az egyetemi és főiskolai országos bajnokságot. 1985-ben a TF elvégzését követően testnevelő tanárként kezdett el dolgozni, és átigazolt a Ferencvárosi Torna Club egyesületébe, ahol edzőként is dolgozott. Egykori edzője, Horváth Lászlóné, Pancsi néni így emlékezett rá:

„Margit kimondottan összetett versenyzőként szerepelt. Mind a négy szeren nagyszerűen tornázott. Gyakorlataiban volt báj, dinamika, jó ruganyosság, hajlékonyság. És mindig mindent becsülettel elvégzett. Ha kellett volna, hajnalban is jön edzeni.”

2016 decemberében, hosszan tartó betegséget követően hunyt el.

Kimagasló sporteredményei, elhivatottsága és példaértékű életútja elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat Gólyáné Tóth Margit válogatott tornász, olimpikon részére POSZTUMUSZ adományozta."

forrás: Dunaújváros Megyei Jogú Város honlapja

a kép forrása: Dunaújvárosi Hírlap Online

Díjak, kitüntetések:

  • 1975 - Az év női sportolója Fejér megyében
  • 1976 - Pro Urbe
  • 2018 - Dunaújváros Sportjáért díj (posztumusz)

 

Kapcsolódó linkek: