Vissza a nyitóoldalra

Vágó Józsefné Héjja Ilona könyvtáros

1943. január 12-én született Jászladányban. Az általános iskolát Jászladányban, Jászapátiban, Kaposváron végezte. Középiskolai tanulmányait a Jászapáti Mészáros Lőrincz Gimnázium humán tagozatán folytatta. Ezek az évek meghatározóak voltak az életében. Innen származik az olasz nyelv és a rajz szeretete, amely élete végéig elkísérte. A Szegedi Tanárképző Főiskolán magyar-orosz-rajz szakos  általános iskolai tanárként szerzett diplomát. Itt ismerkedett meg a könyvtári ismeretekkel is.

Pályája kezdetén három éven át a Jászkiséri Általános Iskolában tanított, majd 1969-ben Dunaújvárosba költözött. 1969. augusztus 15-től a dunaújvárosi József Attila Városi és Járási Könyvtárban helyezkedett el. 1971-től nyugdíjazásáig gyermekkönyvtárosként dolgozott.

A mindennapi teendők lelkiismeretes elvégzése mellett, sok-sok színes, hasznos sokoldalú gyermekfoglalkozást vezetett. Ica mindig arra ösztönözte a gyerekeket, hogy egy életre szóló, bensőséges kapcsolatot alakítsanak ki a könyvekkel, a bennük feltáruló világgal. Emellett rajztanárként, művészetet értő és kedvelő emberként nagy hangsúlyt fektetett az esztétikai nevelésre is.

Szívesen és lelkesen tartott több száz könyvtárbemutató foglalkozást, könyvtári órákat általános iskolások számára, és a rá jellemző lelkesedéssel, lelkiismeretességgel kezdett a városi mesemondó verseny megszervezéséhez is, ami mai napig megrendezésre kerül minden évben a gyerekkönyvtárban. Szerette a munkáját és a gyerekeket. Arra törekedett, hogy a gyermekolvasók életkoruknak, érdeklődésüknek megfelelő hasznos és irodalmilag értékeskönyveket olvassanak, rendszeres olvasókká váljanak.

2004-ben nyugdíjba vonulása után is aktív életet élt még 10 évig. Szeretett kertészkedni, utazgatni a családdal, beszélgetni barátokkal, a nyugdíjas könyvtárosokkal összejárni, szőni, de leginkább a rajzolásban és a festésben találta meg az örömét. 2010-ben, gimnáziumi osztálytársaival könyvet adtak ki volt osztályfőnökük, Imre Lajos írásaiból, Gyertyaláng helyett címmel. Ica illusztrált a könyvben és nagyon élvezte a közös munkát. A gyermekolvasók Ica nénije életének 2018-ban, 75. évében hunyt el.

Kapcsolódó linkek: