Vissza a nyitóoldalra

Kispál István pedagógus, tanár

"Kispál István 1993 óta a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium matematika-fizika-informatikus szakos tanára, aki az idei évben vonul nyugdíjba.

A József Attila Tudományegyetemen 1978-ban szerezte meg első diplomáját, matematika-fizika szakos középiskolai tanárként, utána számítástechnikai középiskolai tanári végzettséget szerzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Karán 2003-ban Közoktatás Vezető szakon végzett.

A tanár úr pályája során ötvözte az oktató-újító tanár kompetenciáit. Már pályája elején új fizikai kísérleti eszközöket készített, számítástechnikai pályázatokon vett részt, majd a matematika és fizika oktatásában használható szoftvereket készített, szaklapokban publikált. Egyik kiemelkedő szakmai pillanat az életéből, hogy 2000-ben Genfben részt vehetett a magyar küldöttség tagjaként a Physics on Stage nemzetközi konferencián az ötfős magyar küldöttség tagjaként. De 2004-ben az European Schoolnet „Celebrate” projektjének egyik magyar résztvevőjeként négy anyagot is készített.

Tanárként kimagasló tevékenységet végez a tehetséggondozás területén. Szakkörei a legkedveltebbek közé tartoznak az iskolában. Ez mellett kollégái segítségével évek óta szervezi a háromnapos „Fizikustábort”, a végzős, és a fizikából továbbtanuló diákok részére, 2004-től pedig a kisgimiseknek a „Kis fizikusok táborát”.

Tanítványai kimagasló sikereket érnek el hazai és nemzetközi szinten is. Versenyfelkészítő tevékenységével az iskola hírnevét a legjobbak közé emelte Magyarországon és külföldön is. Tanítványai pedig nagyon büszkék a tanárukra. Elismerései közül említenék párat, így például 1987-ben Miniszteri Dicséretben részesült, 1992-ben az országos Fizikatanári Ankét eszközkiállításán az első díjat nyerte el, 2007-ben Dunaújváros Érdemes Pedagógusa, míg 2011-ben MOL Mester’M díjat vehetett át, 2013-ban pedig a Bonis Bona- A nemzet tehetségeiért elismerést vehette át.

Dunaújváros MJV Közgyűlése a példaértékű és magas színvonalú pedagógiai tevékenységének elismeréseként a Pedagógus Életpályáért Emlékérem díjat Kispál István tanár úr részére adományozta."

forrás: Dunaújváros Megyei Jogú Város honlapja

a kép forrás: Kispál István honlapja

Díjak, kitüntetések:

1987 - Miniszteri dicséret

1992 - Fizikatanári Ankét - első díj

2007 - Dunaújváros Érdemes Pedagógusa

2011 - MOL Mester'M díj

2013 - Bonis Bora - A nemzet tehetségeiért

2018 - Pedagógus Életpályáért Emlékérem

Kapcsolódó linkek: