Vissza a nyitóoldalra

Specker János polgárőr

"Specker János technikusként végzett a Kerpely Antal Kohóipari Technikumban, majd diplomát szerzett a Dunaújvárosi Főiskola műszaki tanár szakán.

Dunaújvárosban mintegy 40 éven át generációkat oktatott, tanított a dízelmozdony szereléstől, a hegesztésen át az autóvezetésig, a helyes, biztonságos közlekedésig, úgy elméletben, mint gyakorlatban.  Alapító tagja volt a ma N’1 néven ismert autósiskolának. Az iskolapadban és az életben szerzett tudását, őszinte szeretettel osztotta meg. Kemény, kötelességtudó, határozott egyéniség volt.

Ismerte a város összes kátyúját, felfestett és felfestetlen zebráját, éjjel álmából felverve is elmondta melyik közlekedési tábla van rossz helyen, és ezt nem is hagyta szó nélkül. 

„Egyszer felkérték olvassa át, értékelje kiadás előtt a KRESZ könyvet, visszaküldte, hogy keressék meg benne a 6 hibát. Napokig kuncogott, megtalálják-e? Négyet észrevettek, kettőt Ő mondott meg. Hát ennyire volt számára fontos a szabály!”

70 évesen fejezte be az aktív tanítást, de még utána is részt vett a város közbiztonságának életében. Ideje nagy részét a táborállási kertjében töltötte, itt került kapcsolatba a polgárőrséggel. Mindig fontos volt számára, hogy ne csak önmagért, de az Őt körülvevőkért is tehessen valamit.  Fontosnak tartotta az értékteremtő munkát, és az értékek megőrzését, annak védelmét. Nagy lelkesedéssel végezte polgárőri munkáját, büszkén viselte az egyenruhát.

Újra fontosnak érezte magát.  Ismét kint lehetett az utcán, a tereken segíthette a rendezvényekhez tartozó elterelések során a közlekedők biztonságos forgalmát, járőrözhetett a lakó és kerti övezetekben, őrizve a polgárok nyugalmát; társaival felügyelhette a különböző kulturális és sport rendezvények biztonságos lebonyolítását.

Az itt szerzett élmények csak úgy dőltek belőle a közös családi ebédek során, szavajárása volt a „semmi gond”, és meg is oldotta, vagy legalább is hozzásegítette az illetékeseket a megoldáshoz- emlékezett édesapjára lánya, Balázs Angéla.

„János bácsi” ment és segített, vagy küldött segítséget, amíg tehette. Még a betegsége sem állíthatta meg. Amíg feladata volt, addig nem figyelt rá. 2017 nyarán 40 fokos melegben a városon keresztül vezető triatlon versenyen a biztosítás rendőri parancsnoka beosztotta egy kereszteződésbe, hozzátéve, hogy „- Az egy árnyékos, nyugodt hely Jani bácsi!”. Ő – életének 81. évében (!) –, az eligazítás végén odament a parancsnokhoz és halkan, de határozottan kérte, hogy tegye őt valahová máshová, nem szeretne az árnyékban kordont őrizni, dolgozni jött, tegyék egy munkásabb helyre! „Tanár úr”, ahogy sokan polgárőr kollégái közül hívták őt, tenni szeretett, nem „ellenni”.

Specker János 2019. májusában, 83 éves korában hunyt el.

Specker Jánost több évtizedes példaértékű és elhivatott, a közbiztonság érdekében mutatott áldozatos tevékenységének elismeréseként, Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a Dunaújváros Közbiztonságáért Díjat 2020-ban Specker János részére posztumusz adományozza."

forrás: Dunaújváros Megyei Jogú Város honlapja

Díjak, kitüntetések:

2020 - Dunaújváros Közbiztonságáért díj