Vissza a nyitóoldalra

Mihók Attila vízilabdaedző

2022-ben a Dunaújváros Sportjáért díjra jelölést kapott Mihók Attila, a dunaújvárosi vízilabda sport meghatározó alakja, a DFVE felnőtt női vízilabda csapatának edzője.

Az uszodákban, de az egész városban csak „Mihiként” hívott szakember 1998 óta a dunaújvárosi vízilabdaélet meghatározó alakja, tősgyökeres dunaújvárosi. Nem sokkal az atlantai olimpia után, 24 esztendővel ezelőtt, felsőfokú tanulmányai mellett egy gyerekcipőben lévő vízilabda-egyesület vezetőedzői szerepkörét vállalta el, bízva abban, hogy ebből a kis klubból az évek elteltével neves egyesület válhat. Mihók Attila egy korábbi interjújában így emlékezett a kezdetekre:

– Miután megszereztem diplomámat kezdődött el az a munka, amely szigorú fizikális felkészülésre alapozott. Akkor, 1998-ban jó alappal indult a csapat, hiszen tagjai között több egykori úszó szerepelt. Gyorsan fejlődtünk igazi csapattá, hiszen 2000-ben már Magyar Kupa döntőt játszottunk, majd egy évvel később nemzetközi kupadöntőben szerepeltünk. Ez igen gyors sikertörténet volt, és ettől az időponttól kezdődően meghatározói vagyunk a magyar, és az európai női vízilabdázásnak.

Az elkövetkezendő években az irányítása alatt a dunaújvárosi vízilabda-egyesület nemzetközileg is eredményes és elismert klubbá vált, Kupagyőztesek-, valamint Bajnokcsapatok Európa Kupája arany-, ezüst- és bronzérmek, országos felnőtt bajnoki aranyérmek és kupagyőzelmek sorakoznak az egyesület neve mellett. Az elmúlt 24 évben a sikeres nemzetközi szereplések mellett 8-8 alkalommal nyert magyar bajnoki címet, illetve Magyar Kupát.

Áldozatos munkájának hála több dunaújvárosi nevelésű olimpikon játékossal is büszkélkedhet városunk. Sőt 2021 nyarán, a tokiói olimpián a vízilabda sportág első női ötkarikás érmét szerző válogatottnak is nevelt játékosokat, de a dobogón álló csapatból még többen játszottak a kezei alatt, tanultak tőle rengeteget.

„Mihók Attilával 25 éve dolgozunk együtt. Ő testesíti meg a dunaújvárosi vízilabdát – fogalmazott Koszi Ferenc, a DFVE elnöke. A jelzők, amelyek elsőként eszembe jutnak: elhivatottság, lelkesedés, megszállottság.

Elhivatott az utánpótlás nevelésében. Lelkesedése határtalan. Megszállottan hajszolja, keresi és alkotja a módszereket, amelyeknek sikereit, eredményeit köszönheti. Szakmai tudását nemzetközi szinten is elismerik, respektálják. Minden jelentős magyar első osztályú csapatban vannak neveltjei. Volt olyan Magyar Kupa döntő, ahol a két csapat összesen 14 kezdő játékosából 13 az ő játékosa volt valamikor.”

Ziegler Diána, a DFVE volt játékosa Mihók Attilával kapcsolatban úgy fogalmazott: „Szerencsésnek érzem magam, hogy éveken át a vízilabda sportág egyik meghatározó edzőjével dolgozhattam együtt. Tájékozottságának és szakmai tudásának köszönhetően több éve a hazai és nemzetközi porondon is kiemelkedő helyen végzett a csapataival. Valamint több olyan játékost nevelt ki, akik meghatározó szerepet töltöttek/töltenek be a válogatott csapatban. Soha nem csak az elvégzett munkának a minősége volt fontos számára, hanem az is, hogy egy olyan légkört alakítson ki, ahová jó tartozni. Olyan sokat tett az egész közösségért, hogy a klub sikerességének részben ez is lett a kulcsa.”

Garda Krisztina, a DFVE játékosa 11 éve dolgozik Mihók Attilával: „Először csak a junior válogatottban volt az edzőm majd 2013-tól klub edzőm lett. Ettől az évtől vagyok a felnőtt válogatott tagja, ahol számos eredményt értünk el. Mihók Attilának nagyon sokat köszönhetek; elsősorban szakmailag, de emberileg is. Már több mint húsz éve rengeteget tesz a vízilabdáért és a városi sportéletért. Nagyon megérdemli ezt a díjat.”

Azzal, hogy ez idő alatt ilyen sikeres egyesületet épített fel, városunk, egyúttal a magyar sport hírnevét egyedülálló módon öregbítette. Ennek köszönhetően mára egyre több gyermek választja a sportágat, nap mint nap több száz gyermek ugrik a Fabó Éva Sportuszoda medencéjébe, bízva abban, hogy egyszer ők is Dunaújváros színeit képviselhetik különböző világversenyeken. Vagy éppen – szintén nem elhanyagolható módon – választják az egészséges életmódod, tanulnak meg úszni az egyesületben.

Geraldine Mahieu, a DFVE játékosa úgy véli a bátrabbak hallhatják Mihók Attila hangját az uszodában, de csak a legszerencsésebbeknek adatik meg hogy az edzőjük legyen. Nekem ez 2017 óta lehetséges. Meglátta bennem a potenciált, mert ő képes arra, hogy ráleljen a jövő tehetségeire. Szenvedélye és odaadása a vízilabda, mint játék iránt, határtalan. Elköteleződése, hogy olyan élményeket szerezzünk, amit sosem felejtünk el. Ezek a tulajdonságok teszik őt egy inspiráló személyé. Nem olyan könnyű mindennap követni az őrült ötleteit, de biztos vagyok benne, hogy az út végén minden kifizetődik. Attila meg tudja tanítani a kicsiket és nagyokat arra, hogyan lépjék át a határaikat, ami aztán olyan érzést vált ki, ami semmi máshoz nem hasonlítható.”

A kimagasló színvonalon végzett több évtizedes példaértékű és elhivatott sporttevékenységének elismerésként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat a Mihók Attilának adományozta.

forrás: Dunaújváros Megyei Jogú Város honlapja

2023 őszétől a magyar női vízilabda válogatott társkapitánya.1

Díjak, kitüntetések:

2022 - Dunaújváros Sportjáért díj

1 Mihók Attila: Úgy gondoltam, ez egy soha vissza nem térő alkalom, m4.hu

utolsó frissítés: 2023.09.20.

Kapcsolódó linkek: