Vissza a nyitóoldalra

Horváth Éva pedagógus, tanár

Horváth Éva 1982-ben a Budai Tanítóképző Főiskolán rajz-népművelés szakon tanítói diplomát; 1986-ban a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen kitüntetéses rajztanári diplomát szerzett. Az intézmény arculatának, hírnevének egyik legmeghatározóbb eleme 36 éve az emelt szintű rajz tagozat, amelynek Horváth Éva tanárnő a kezdetektől tevékeny mozgatórugója.

Remek osztályfőnök, aki mindig is nagy energiákat fektetett a valódi osztályközösségek létrehozásába. A vizuális képzéshez kapcsolódva pályája során 52 tábort - gyalogos vándortáborokat és rajzos alkotótáborokat - szervezett. Egyik kitalálója és megvalósítója volt például a képespusztai alkotótábornak. Ezek során nemcsak a gyerekeket, hanem a szülőket is sikeresen tudta bevonni a csapatmunkába, ők is közösséggé alakultak.

Szakmai munkájában igényes, folyamatosan képezi magát, képes mindig megújulni. Keresi az új lehetőségeket, az új technikákat, amivel az alkotás örömét és a művészeteket közelebb hozhatja a tanítványaihoz.

Volt tanítványai közül a legtöbben tervezők, mérnökök lettek. A művészeti vonalon tovább tanulók között egyre több a ma már hírnevet, rangos díjakat nyert alkotó. Egyikük írta nemrégiben:

„Kedves Éva néni! Éppen Lyonban tanulok Erasmus ösztöndíjjal. Ellátogattunk Cézanne műtermébe, és rögtön eszembe jutott, hogy nyolcadikban milyen sokat foglalkoztunk vele és az impresszionistákkal, mennyire szerettem. Szóval csak szeretném megköszönni és visszaigazolni, hogy micsoda értéket kaptam az Aranyban töltött évek alatt, és hogy ezáltal igazán tudom értékelni a művészetet.”

Tagja a magyar rajztanárok Országos Egyesületének. 2015-ben a Gál Ferenc Főiskolán kitűnően szakvizsgázott tehetségfejlesztő szakterületen.

Alapítója a rajz tagozatos képzést segítő Aranyecset alapítványnak.

Számos vezető beosztást is vállalt, volt úttörő csapatvezető, DÖK vezető, munkaközösség vezető, város és városkörnyéki rajz szakmai munkaközösség vezető, a bakancsos természetjáró csoport vezetője.

Időt, energiát nem kímélve, a napi munkája mellett mindig szervezett valamit.

Mélységesen elkötelezett a pedagógusok és a pedagógus pálya mellett. Közéleti tevékenységét az iskolában és a környező településeken is ismerik, elismerik. Nehéz lenne minden területet felsorolni, ahol aktivitásának, bártor kiállásának tanúi lehettünk az elmúlt években. Volt Közalkalmazotti Tanácsvezető is. jelenleg a PDSZ dunaújvárosi ügyvivője. Létrehozta a Facebookon a Pedagógus klubot a környező települések pedagógusainak összekovácsolására. Horváth Éva ízig-vérig pedagógus, aki ért a gyerekek nyelvén, akitől mindig szeretetet és odafigyelést, türelmet kap minden tanítványa.

Kollégái között mindig meg tudta találni azokat az embereket, akik a munkáját segíthetik. Valószínűleg azért, mert ha az önzetlen segítségadást osztályozhatnánk, ő is mindig jeles osztályzatot kapott volna. Igazi példakép.

Horváth Éva 41 éve van a pedagógus pályán - ebből 40 évet az Arany János Általános Iskolában tanított.

Horváth Éva több évtizeden át végzett elhivatott, sokoldalú és magas színvonalon végzett oktató-nevelő munkájának elismeréseként Dunaújváros Érdemes Pedagógusa díjban részesül.

forrás: Dunaújváros Megyei Jogú Város honlapja

a kép forrása: Dunaújváros Online

Díjak, kitüntetések:

2022 - Dunaújváros Érdemes Pedagógusa díj

utolsó frissítés: 2022.06.16.

Kapcsolódó linkek: