Vissza a nyitóoldalra

Lukácsházi Győző tubaművész, műsorvezető

"Lukácsházi Győző 1953. szeptember 6-án születetett. Zenei elkötelezettségét Dunaújvárosban szerezte, ahol egy Kodály Zoltán által rendszeresen látogatott iskolába, a Móricz Zsigmond Zenei Általános Iskolába járt.

Előbb csellózni, később tubázni tanult. A két hangszert párhuzamosan vitte középiskolás korában, amelynek helyszíne a győri Liszt Ferenc Zeneművészeti Szakközépiskola volt. A Zeneakadémiára tubával került, ahol 1979-ben szerezte tuba-kamaraművész és tanári diplomáját.

Játszott a Magyar Állami Operaház zenekarában, tagja volt a Vám- és Pénzügyőrség Zenekarának, majd 1983-tól a Budapest Ragtime Band vezetője lett. Ezt követően a Magyar Rádió szerkesztőjeként dolgozott, ahol később a Könnyűzenei Produkciós Szerkesztőség vezetője lett.

Rádiós szerkesztő és műsorvezetői munkái között találjuk a Verkli és a Világzene Magazin című műsorokat, a Bartók Rádióban vezette a Muzsikáló Reggelt, majd elindult a Tóbiás matiné, valamint a Partitúra című, gyerekeknek szóló játékos ismeretterjesztő sorozata.

Fő tevékenységének mindemellett a Bonbon matinék szerkesztését és műsorvezetését tartotta, amely az elmúlt évtizedekben több ezer gyereket vezetett be a koncerttermek világába a legrangosabb zenei produkciókon keresztül. Háromszoros nívódíjas, kétszeres Artisjus-díjas, eMeRTon- és Bánffy Miklós-díjas művész volt."

2022. július 26-án, életének 69. évében, hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el.

forrás: Papageno.hu

a kép forrása: jegy.hu

Balla Tibor interjúja Lukácsházi Győzővel a Bartók Kávézóban:
 

utolsó frissítés: 2022.07.27.