Vissza a nyitóoldalra

Juhász Béláné pedagógus, tanár

"Juhász Béláné Nagypaládon, a Szovjetúnióban született. Már általános iskolás korában is szeretett kisebb társaira vigyázni, türelme, gyermekszeretete már itt is megmutatkozott. A petrovói középiskolai évek után, az Uzsgorodi Egyetem magyar nyelv és irodalom szakán szerzett diplomát, majd a Péterfalvi Középiskolában tanított pályakezdőként.

A családalapítás tervei hozták az anyaországba, és a magyar nyelv szeretete. 1987-ben orosz nyelvtanári diplomát is szerzett Szegeden, majd ’89-ben a Római városrészi II. számú Általános Iskolában helyezkedett el. Az volt az álma, hogy német nyelvtanárként is dolgozhasson, ezért nem sokkal később az Arany János Általános Iskolában tanítva elvégezte ezt a szakot is.

Céltudatosságából adódóan rövid időn belül a tantestület meghatározó személyisége lett. Tanárként nemcsak a tananyag elsajátítása volt fontos számára, hanem a gondolkodtató, alkalmazni tudó tudás átadása, a szép magyar beszéd, az érthető, egyszerű fogalmazás. Versmondásai az érzelem átadásáról szóltak, és példamutatását látva tanítványai is szép számban értek el kiváló eredményeket a vers és mesemondó versenyeken, valamint az iskolai verses délutánokon. Nagyon értett ahhoz, hogy ezek meghitt, és bensőséges alkalmak legyenek, és az iskola tanulóinak maradandó élményt nyújtsanak. Természetesen sokat készített ünnepi megemlékező műsorokat, ezekben is, mint a tanításában egyaránt előtérbe helyezte a sablonmentes, figyelemfelkeltő, ötletes megoldásokat. A mindennapokban a felkészülést is szerette, és precízen dokumentált, a következetességet, és a kiszámíthatóságot, a rendszeres önképzést fontosnak tartotta.

Német nyelvtanárként beszédcentrikus órákat tartott, osztályfőnökként, és etikatanárként közösségében a tolerancia, valamint az egymás tisztelete fontos helyet kapott. Nevelőként a szociális, és önszervező képességeket is fejlesztette. Végtelen türelemmel, egyéni módszerek keresésével, és kitartással hitte, hogy a szakvéleményes tanulók, akiket felzárkóztatott, megállják majd a helyüket. Segítségnyújtása nemcsak diákjaira korlátozódott, hanem kollégáira is, a szülőkkel való kapcsolattartása mindig rendszeres, és baráti volt.

Juhász Béláné csendes, nyugodt viselkedésével, kiemelkedő munkájával mindig példát mutatott. Szívügye a szép magyar beszéd és a helyesírás megtanítása. A tantestület tagjai, tanítványai és azok szülei szeretettel emlékeznek az együtt töltött évekre és hálásak a tudásért, amit neki köszönhetnek."

forrás: Dunaújváros Megyei Jogú Város honlapja

Díjak, kitüntetések:

2022 - Pedagógus Életpályáért Emlékérem

utolsó frissítés: 2022.12.28.