Vissza a nyitóoldalra

Zsifkó Ferenc műszaki igazgatóhelyettes

"1985. december 14. óta vezeti a Bartók Béla Művelődési Központ, majd a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza műszaki – technikai csoportját, és látja el a műszaki igazgató-helyettesi teendőket. Önmagában ez a 24 év is értéket képviselhetne napjainkban, de a tény mögött meghúzódó összetett munka és annak eredményessége az igazi siker. 
Áthelyezéssel került intézménybe (mely akkor még művelődési központként működött) egy építőipari vállalattól, ahol tanműhelyvezetőként dolgozott. Az intézményben nagyon gyorsan átlátta a feladatokat, elsősorban azt, hogy egy „ütőképesebb”, szakmailag képzettebb és felkészültebb műszaki gárdát kell megszerveznie, hiszen ekkor már 10. éve szerveztek a Bartókban saját színházi előadásokat, s megfogalmazták, hogy egyre inkább a színházi alkotómunka válik az intézmény fő profiljává. 
Ez 1992-ben realizálódott is, amikor a szakminisztérium deklarálta az intézmény színházi mivoltát, és az intézmény új neve Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza lett, a minisztérium által állami támogatásban részesülő vidéki színházak körébe került. Ebben az eredményben az Ő áldozatos munkájának is része volt. 
Mindeközben a legnagyobb – és kifejezetten műszaki-feladat az volt, hogy épületet egyre inkább alkalmassá tegyük a színházi funkciók ellátására. Ennek érdekében felújítások sorát tervezte el és bonyolította le a város vezetése és a Bartók. Ezek helyi irányítása, szakmai előkészítésében való aktív részvétel, és a munkák ellenőrzése is az ő feladata volt. 
Mindeközben a színházi munka zavartalanul folyt, s csak egy csonka évad volt. Melyek ezek a kiemelkedő munkák? 
- A kamaraterem teljes felújítása, gépparkjának bővítése (1988) 
- A nagyterem és a színház épületének teljes átépítése, korszerűsítése (színpadbővítés, korszerűsítés forgóval, süllyesztővel, egyéb technikai újítások, a nézőtér teljes felújítása, a világosítás – hangosítás berendezéseinek teljes felújítása, a kiszolgáló terek átépítése, felújítása. (2000-2001) 
- A színház mögötti Petőfi liget nyári játszóhellyé alakítása: szabadtéri színpaddal, zenepavilonnal. (2003) Nyaranta 2 hónapos programmal üzemel, igen magas színvonalon. 
- A színház épületével szemben álló, volt óvodaépület teljes felújítása és átalakítása színházi célokra (próbaterem, műhelyek, díszlet-jelmeztár, művészlakások.) (2005) Un. „B” épületként szolgálja a színház munkáját. 
Mindezek mellett Zsifkó Ferenc működése során igen jó szakmai kapcsolatot alakított ki a partnerszínházak műszaki igazgatóival, vezetőivel, és mindazokkal akikkel koprodukcióra ill. vendégjátékra kötött szerződést a BKMH. Évente 5-6 saját bemutató előkészületeiben és lebonyolításában vett részt és végzett kiemelkedő szakmai munkát. (díszletgyártás, világosítás, hangosítás, szcenikai munkák) 
Vezetőként is kimagasló teljesítményt nyújtott. Mindig rugalmas, következetes partnere volt az igazgatónak és vezető társainak, de ha kellett, tudott harcolni szakmai állománya érdekeiért, és az általuk végzett munka elismeréséért. Közvetlen kollégái, beosztottjai előtt nagy tekintélynek örvendett szakmai felkészültsége, tapasztalata és embersége miatt. 
24 éves pályafutás után fejezi be az aktív munkálkodást. Nyugdíjba vonult. Elvégzett munkája nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy mára egy jó hírű, sikeresen működő, megbecsülésnek örvendő vidéki színháza van Dunaújvárosnak."

Forrás: Dunaújváros Online >>

Díjak, kitüntetések: 

2010 - Pro Cultura Intercisae

2010 - Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt

Kapcsolódó linkek: