Vissza a nyitóoldalra

Furják Gergely Aurél

 

Furják Gergely Aurél 17 éves dunaújvárosi gimnazista. Óhatatlanul a honi közoktatás avítt művészet mitológiáján nevelkedett, noha evidencia, a guttenberg galaxis agonizál. Persze, de korszerűség és hatékonyság, ez a két érték, biztosan nem jellemzi a mai oktatási rendszert. Aurél tehetséges fiatalember, nehéz dolga van. Az éppen aktuális konform közeg azonban semmilyen korban sem kedvez az érzékeny és tehetséges fiataloknak. Aurél számára ez az időszak  lesz egy másik megmérettetés, egy nem hétköznapi dimenzió megismerésének korszaka. A nagy kísértések és a nagy csalódások túlélésének ideje.

Aurél első verses kötete magánkiadásban jelent meg Katács címmel. Kálnay Adél "szeretettel és jó reménnyel" ajánlja a költőt. "Izgalmasak, kemények a szavai." - írja. "S amit nem mond ki, az is provokál". Amikor Aurél az én véleményemet kérte, első levelemben arra helyeztem a hangsúlyt, mi az, ami tetszik az írásaiban, ugyanis elvből nem kezdek negatív kritikával, sem olyasmivel, ami hatalmi pozíciót erősítő elutasításnak hat. Az ilyen attitűd többnyire személyes krízist idéz elő, és szakmailag sem haszna, sem tanulsága nincs.

"... nem csak erővel vagy képes megjeleníteni a lázadó korszak kérdéseit, csalódásiat, eszméléseit, világosságát" -írtam, "hanem emlékeztetni is tudod mindezekre azokat, akik elfelejtették már... tolulnak benned az érzések, gondolatok és szavak, formát keres a zabolázhatatlanság, és persze sokszor marad úgy, kissé formátlanul, de a maga erejében."

Forrás: Irodalmi CentrifugA >>

Kapcsolódó linkek: