Vissza a nyitóoldalra

Szabó Tamás sportszervező, helytörténeti kutató

Szabót Tamás 1947-ben Dunapentelén született. Az ősi dunapentelei családban, a szépapa és üknagyapa vízimolnárként, nagyszülei pedig asztalosként tevékenykedtek. "Születése óta Dunaújvárosban él és aktív szerepet vállal a város közéletében. Általános iskolai tanulmányait a pentelei Szórád Márton Általános Iskolában végezte, majd a szintén dunaújvárosi Kerpely Antal Technikumban érettségizett, illetve szerzett kohász-technikusi végzettséget (1965). 1965-1971 között a Dunai Vasmű Hideghengerműjében dolgozott, mint hengerész. 1971-1976-ig a Vasmű Igazgatóságának Sportirodáján sportszervező, 1976-1981-ig pedig a Dunaújvárosi Kohász SE módszertani főelőadója. Közben (1978-81 között) szakedzői diplomát szerzett a Testnevelési Főiskolán, majd 1981-ben - rajta kívül álló okok miatt - kénytelen munkahelyet váltani, és bekerül a közoktatásba, ahol még napjainkban is, mint a Hild szakközépiskola kollégiumvezetője dolgozik. Az itt eltöltött idő alatt több munkaterületen is megismerhettük sokoldalú felkészültségét, szakszerű és nagy teherbírású munkaképességét, ami mélységes humánus magatartással párosul. Számos továbbképzés résztvevője, 2000-ben szakvizsgát tett a közoktatási vezetői szakon, majd 2005-ben az ELTE pedagógiai szakát is elvégezte. Nagyon jó ismerője a régió szakmai problémáinak, a helyi és megyei szakmai kapcsolatai kiválóak. Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében különösen gondját viseli a szociálisan nehéz helyzetű gyerekeknek, segíti mindennapi életüket és a zökkenőmentes beilleszkedésüket a társadalomba. 

Már fiatalon is a város hírnevét öregbítette, igaz ekkor még sporteredményeivel: többszörös válogatott és magyar bajnok kötöttfogású birkózásban. Mindezt a Dunaújvárosi Kohász versenyzőjeként érte el. Később aktívan kapcsolódott be a város kulturális életébe. Hatalmas lokálpatriotizmus jellemzi, az elhivatottsága példaértékű szülőtelepülése történelmi és kulturális emlékeinek felkutatásában. 1988-ban megalapította a Pentele Sport-, Kultúr- és Hagyományőrző Egyesületet, melynek a mai napig elnöke. 1991-től a Penteléért Alapítvány kuratóriumi elnöke és alapítója. A településért végzett kimagasló munka elismerése érdekében létrehozta a Pro Penteléért díjat, valamint a Pentele Baráti Körnek is alapító tagja. Nevéhez fűződik a pentelei Arató bál, a Szüreti bál, az augusztus 20-i ünnepség, valamint a pentelei búcsú felkarolása és "újraindítása". Folyamatosan kutatja a településről származó híres emberek vagy leszármazottaik jelenlegi tartózkodási helyét. Az USA-tól kezdve Ausztrálián át Izraelben élők is vannak azok között, akikkel ma is levelezést folytat. Fő szervezője volt 2007-ben a 100 éves óvárosi Szórád iskola, és az 1000 éves Pentele jubileumi ünnepségének. Számos helytörténeti publikációhoz biztosított értékes leírást és képanyagot. Szerzője az "Ezer éves Pentele" könyvnek. A Dunaújvárosi Hírlapban, a Dunaferr, valamint a Hét Nap című folyóiratokban rendszeresen jelentek és jelennek meg helytörténeti írásai. Nagyon sokan ismerik és értékelik is a városrészért eddig végzett munkásságát, valamint el is várják már tőle azt, hogy Dunaújvárosban Pentelét a múltjához méltóan képviselje.
Szabó Tamás kiváló helytörténeti ismeretekkel rendelkezik: ezek kutatása, az anyagok összegyűjtése, publikálása és felelevenítése, a hagyományok ápolása több éven keresztül, rendkívüli elhivatottságra vall szülőtelepülése iránt."

Forrás: Dunaújváros Online >>

Díjak, kitüntetések:

2011 - "Pro Cultura Intercisae" díj

2012 - Dunaújváros Ifjúságáért díj

2013 - Dunaújváros Oktatásügyéért Díj

Kapcsolódó linkek: