Útvonal: Képtár / Könyvtári események, rendezvények

2019

7   179
2019.09.30.-10.06. ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK

2019-ben az Országos Könyvtári Napok tematikája az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épül, amelyben egy páratlanul ambiciózus és átalakító jellegű jövőkép szerepel. Egy olyan világot képzeltek el, amely mentes a nélkülözéstől, ahol mindenki boldogulhat. Olyan világot, amely mentes a félelemtől és az erőszaktól, ahol az írás- és olvasástudás általános. Olyan világot, amelyben a minőségi oktatás minden szintje mindenki számára hozzáférhető, akárcsak az egészségügyi ellátás és a szociális védelem, ahol biztosított a fizikai, mentális és szociális jóllét. Ahol elegendő, biztonságos, megfizethető és tápláló élelmiszer áll rendelkezésre, ahol a fogyasztási és termelési módok és valamennyi természeti erőforrás használata – a levegőtől a földig, a folyóktól, tavaktól és a víztározóktól az óceánokig és tengerekig – fenntartható.

116
2019.06.01. ZENE, TÁNC, VERS és KONCERTEK a Könyvtéren!

Könyvtér 2.0 a Városháza téren!  Zene, tánc, vers, koncertek: a Selyöm zenekar mezőföldi dalokkal és táncokkal, Farkas Erik és Sparing Donát (gitár) zenés verses műsorával és a Kávészünet zenekar koncertjével várt mindenkit a könyvtár! 

31
2019.05.23. Könyvtárosok a Baracsi úti Arborétumban

A József Attila Könyvtárnak ebben az évben az egyik kiemelt feladata a helyismereti területen, hogy kilépve a könyvtár falai közül, a helytörténeti kirándulások alkalmával felderítse, felfedezze a város "helyi" értékeit! A Magyar Papírmúzeum után most a Baracsi úti Arborétumba látogattunk.

22
2019.05.23. KÖNYVBEMUTATÓ - Mesél a város

Kóbor Etelka könyvbemutatója. A Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete és a József Attila Könyvtár közös rendezvénye.

 

29
2019.04.15-17. Dunaújvárosi JAPÁN NAPOK a könyvtárban

ÁPRILIS 15-17. között a város több intézményében várták a japán kultúra iránt érdeklődőket! A Felnőttkönyvtár kiállítást és könyvajánlót készített, ezen kívül japán írásjeleket is rajzolhattak a hozzánk látogatók! A Gyermekkönyvtárban papírszínházzal és origamival ismerkedhettek meg kicsik és nagyok!

9
2019.04.11. KÖLTÉSZET NAPJA a könyvtárban. Vendégünk a

"A különböző formációkban éneklő Rinyu Nóra és Gulácsi Zoltán gitáros 2015-ben az Open Mic zenei klubban kezdtek el közösen muzsikálni. Az első év az útkeresés éve volt, a két unokatestvér ekkor még csak kereste a közös hangzást, amely egyre inkább a világzene felé terelődött. Kezdetben a repertoárjuk a hazai népdalénekesek számaiból állt össze, melyeket  áthangszerelve, ritmizálva gondoltak újra. A hosszú évek alatt Nóri versei, dalszövegei kerültek előtérbe, melyhez Zoli egyedi hangzású gitárjátéka izgalmas új dallamok, közös számok megszületését eredményezte."günk a "dunaújvárosi" Rinyu Nóra és Gulácsi Zoltán.

 

39
2019.03.28. A József Attila Könyvtár Képek Dunaújváros sportéletéből: 1950-2002 című sporttörténeti album díszbemutatója
A kiadvány megjelentetésére Dunaújváros Megyei Jogú Város 2018. évi közművelődési pályázata biztosította a pénzügyi forrást. A sporttörténeti album képanyagát a Dunaújvárosi Hírlap és a Dunaferr SE archív fotóinak digitalizálásával a József Attila Könyvtár képtárába került gazdag sportfotógyűjtemény szolgáltatta. A képeskönyv ebből a kincsestárból kíván megjelentetni egy válogatást, „sok szemléletes kép- kevés szöveg” mottóval. A kiválasztott képek bemutatják a város sporttörténetének legjelesebb alakjait, kiemelkedő eseményeit.
Összeállította és szerkesztette: Petrovicsné Gadanecz Júlia
Az interjúkat készítette: Szirmai György
A kajak-kenu fejezetet összeállította: Hubikné Tarján Éva
Szaklektorok: Jankó Árpád, Hubikné Tarján Éva, Mátyás Gábor
Lektorok: Csáfordi Annamária, Fábián Krisztina
 
42
2019.02.23. Felolvasónap WASS ALBERT és más magyar szerzők műveiből

Dunaújváros is kapcsolódott az évek óta az országban és világszerte megrendezésre kerülő Wass Albert felolvasó maratonhoz.

10
2019.01.24. Rómából Dunaújvárosba - SZERB ANTAL EST Prieger Zsolttal és vendégeivel

Prieger Zsolt Szerb Antal-estje. A vendégek között üdvözölhettük Nagy Ákos dunaújvárosi születésű zeneszerzőt és Hámori Gabriella színésznőt.