Böszörményi Márton: Infected Monstrum

“Mi van akkor, ha ez az egész nem is igaz? Ha nem jöttek a városba a fekete autók, ha nem adták el azokat a telefonokat, ha senki nem játszott azzal a hülye játékkal?”

Böszörményi Márton, aki ezt a sok kérdést felteszi könyvében és keresi a válaszokat, így ír magáról: “Dunaújvárosban születtem, itt töltöttem a gyerekkoromat, és jelenleg Budapesten élek, de egyszer majd szeretnék ide visszatérni. Nem tudom, hogy mi vonz ebben a városban, elég valószínű, hogy az emlékek miatt kötődöm hozzá ennyire – ha máshol nőttem volna fel, akkor azt a helyet szeretném –, de ha már így alakult, akkor igyekszem a csodálatomat a műveimbe is beépíteni. Panelházak, Duna-part, olcsó kocsmák, gyári munkások, homályos legendák vacogva, szűkölve egymásba kapaszkodva egy elhagyatott játszótér csikkekkel teli homokozójában.”

Milyen telefonokról, milyen játékról van szó Böszörményi Márton új könyvében? Mi az az infected monstrum, mi az a fertőző valami?

A regény első részében egy kisállat-kereskedésben dolgozó fiatalember belső monológján, egyfajta naplón keresztül ismerkedünk meg a kisváros életével, közelmúltjával. A történet szerint nem olyan régen furcsa fekete autók álltak meg a Cirkusz-völgyben és egy Takoyagi nevű telefont árultak, melyen egy fura játékot lehetett találni. A játék egyre több embert ejtett rabul. Semmivel nem törődő, zaklatott figurák mászkáltak a városban és izgatottan lefotóztak minden szembejövőt. Néhányan rájöttek, hogy a lefényképezett emberek eltűntek. A fél város bezárkózott, a másik fele izgatottan mászkált az utcákon és villogtatta a telefonok vakuit, fényképezett. Fél év után katonaság érkezett a városba, úgy tűnt minden rendeződött. A játékfüggők többé-kevésbbé meggyógyultak, a telefonok eltűntek. A mesélő szerint azonban nem tűntek el a város életéből a bizarr események.

A regény második felében Kis Baltazár író harminc évvel később érkezik a városba, hogy írjon a történtekről. Furcsábbnál furcsább figurákkal találkozik, egyre zavarosabb töredékeket tud meg az eseményekről. Ami azonban a legfurcsább, hogy úgy érzi mégsem tűntek el a Takoyagi telefonok, a városban titokzatosok történések, eltűnések zajlanak. Rá kell jönnie, hogy “Ennek a városnak hatalma van az emberek felett.” 

Böszörményi Márton könyve szürreális világot rajzol elénk. Telefonok, függősség, játékszenvedély, összesküvés-elméletek, járvány… Azért nem kell megijedni. El kell olvasni a könyvet, lehet egy kicsit borzongani és lehet gondolkodni az olvasottakon.

az ajánlást készítette: Katona Zsuzsa