Márton László: A kárpótlás

“Másrészt azért sem rugaszkodott neki, hogy elintézze a névváltoztatást, mert irtózott az elintéznivalóktól. Nem tudott és nem is akart elintézni jóformán semmit.”

Márton László regénye Por Zsolt és családja története. Por Zsoltot hivatalosan Porzsolt Ernőnek hívták, kiskorában Ernőkének. Az 1950-es évek végén született. Az Ernő nevet édesanyjától kapta, aki rajongott Ernest Hemingwayért. Bár később kiderült, hogy édesanyja az író egyetlen művét sem olvasta, kivéve Az öreg halász és a tenger címűt. Ernő húga Vera Marilin lett. Porzsolt Árpádné Frank Saroltának csak ebben a formában sikerült elfogadatni a Marilyn nevet.

Miért változtatta meg Porzsolt Ernő a nevét? Miféle kárpótlás az, amelyet nem akar elfogadni? A kárpótlás összeg 30 000 forint, amelynek “elvesztése már számottevő bosszúság, elnyerése viszont nem segít ki az ínségből. Ennyi pénzért egy használt horgászbot kapható, üvegszálas, de nem a legjobb állapotban. Egy “Karakorum” hegymászó-bakancs, de csak árleszállításkor.” Az összeg “életvesztés miatti kártérítés”. Aki elvesztette az életét, az Porzsolt Zolika volt, akiről egy ideig csak annyit tud Ernő, hogy “szőke kisfiú” volt.

Elhallgatások, olykor hazugságok, elfojtott indulatok, érzelmek a családban és a családon kívül. Így nő fel Ernő, hogy végül eljusson oda, hogy megváltoztatja a nevét.

Márton László fokozatosan avatja be az olvasót a családi dinamika rejtelmeibe. Ebben a családban szinte mindenki a “szerettei iránti szeretethiány” miatt szenved és talán csak Por Zsolt az egyetlen, aki ki tud szakadni ebből a körből.

Akár tragikusan komor és sötét is lehetne ez a regény, azonban Márton László empatikusan, finom iróniával átszőve meséli el a történetet. Az érdekes karakterek mellett tűpontosan rajzolja meg az író a bürokrácia abszurditását is.

“Önnek már nem jár semmi!” - ez a regény zárómondata, amely 2005-ben, egy közjegyzőnél hangzik el. Por Zsolt ekkor már az ötvenes éveiben jár, egyetemet végzett, elismert munkatárs, három gyermek édesapja, sok-sok éve Évike férje. Hogyan alakult az ő családjának élete? Valóban nem jár már neki semmi? Ez már egy másik könyv története.

az ajánlást készítette: Katona Zsuzsa