Téa Obrecht: A tigris asszonya

"Ismertem egy lányt, aki annyira szerette a tigriseket, hogy majdnem tigris lett belőle is."

Natalia, a nagyapja, Kipling A dzsungel könyve című regénye, egy tigris, egy süketnéma lány és a halhatatlan Gavran Galié a főszereplői Téa Obrecht regényének, amely valamelyik, közelebbről meg nem nevezett balkáni országban játszódik. Natalia orvosként dolgozik és éppen segélyszállítmányt visz a határ túloldalára egy árvaházba. Útközben kapja a hírt, hogy nagyapja, a köztiszteletben álló öreg doktor meghalt. A fiatal nő emlékeiben újra éli a boldog gyermekkort, mikor mindennap ellátogatott nagyapjával az állatkertbe, mind addig, míg azt a háború miatt be nem zárták. Natalia kedvence a tigris volt. Nem tudjuk pontosan mi történt az állatkert lakóival a háborúban. Egyes legendák szerint azok, amelyek nem pusztultak el az éhezéstől, még ma is szabadon kóborolnak.

Hasonlóan ahhoz a tigrishez,  amely azt a kis hegyi falut látogatta meg, amelyben nagyapa élt gyermekkorában. A kisfiú különös kapcsolatba kerül az erdőben felbukkanó csodás állattal. Hamarosan rájön, hogy a falusi mészáros süketnéma felesége is fontos szerepet vállalt a tigris védelmében. Valóban megtörtént, hogy egy tigris lopakodott a faluba? Valóban a tigrist választotta a férje helyett a süketnéma nő? Milyen szerepet játszott a történetben a kisfiú és a falusi patikus? Titokzatos és furcsa világ ez a kis hegyi falu, amely  meghatározó hatással van a kisfiú életére. Csak úgy, ahogy Gavran Galié, akinek a története ha lehet még különlegesebb, mint a tigrisé. Ő az a férfi, aki többször találkozik az öreg doktorral és fogadásuk tétje A dzsungel könyve című könyv lesz.

Sodró erejű könyv Téa Obrechté, amely régi és új legendákról, hiedelmekről, nagyszerű jellemekről, megbocsátható emberi gyengeségekről, valós és csodás történésekről mesél.

az ajánlást készítette: Katona Zsuzsa

Kapcsolódó linkek: