Vissza a nyitóoldalra

Nics János országgyűlési képviselő

1925. június 26-án született Ormospusztán. A II. Világháború alatt fiatalon részt vett az ellenállási mozgalomban: futárszolgálatot teljesített a borsodi iparvidéken. Dunaújvárosba kerülve acélgyártóként kezdte és fejezte be sokszorosan magas kitüntetéssel elismert munkásságát a Dunai Vasműben. Munkája elismeréseként egyszer pótképviselővé, négyszer országgyűlési képviselővé választották. Mélységes emberismerete következtében összhangot tudott teremteni a Vasmű, a város vezetése és a dolgozók között. Kritikus véleményét minden szinten elfogadták. Segítette képviselőtársait munkájukban.

Tagja volt a Parlament Gazdasági, Ipari és Egészségügyi Bizottságainak. Törvények előkészítésekor lakossági gyűléseken és megfelelő szakmai csoportoknak szervezett réteggyűléseken is felkészült, nemcsak a központi anyagokból. Az így kialakult véleményét továbbította a bizottságokba a miniszterekig. Véleményére, melyet kedves humorával adott el, mindenkor odafigyeltek. A törvények tárgyalásakor meghívta az Országgyűlés üléseire az öt segítő szakembereket, hogy lássák javaslataik teljesülésének módját. Országgyűlési képviselőként rendkívül sokat tett a városért és a Dunaferr Dunai Vasmű fejlődéséért. Meghatározó szerepe volt abban, hogy városunkban főiskola létesült, nevéhez fűződik a város zavartalan vízellátását biztosító ercsi vízmű, valamint a II. számú Rendelőintézet megépítése, illetve létrehozásának elősegítése.

Manapság nem szokás a munkásságról jó értelembe beszélni, de ő mindvégig jó példát mutatva, a szó legnemesebb értelmében munkás maradt. Számtalan elesett embernek nyújtott önzetlen segítséget a társadalmi be- vagy visszailleszkedéséhez. Munkáját a Parlamentben fegyelmezetten végezte, soha nem maradt távol, mindig felkészülten és meggyőzően képviselte Dunaújvárosnak és gyárainak érdekeit, soha nem a sajátját!

2004 januárjában hunyt el.

Forrás: Dunaújváros Megyei Jogú Város honlapja >>

Díjak, kitüntetések:

1964 - Kohászat Kiváló Dolgozója

1974 - Munka Érdemrend Arany Fokozata

1981 - Munka Érdemrend Arany Fokozata

2003 - Dunaújváros Díszpolgára

Kapcsolódó linkek: