Vissza a nyitóoldalra

Nyers László birkózó, színész

"Színészek között a legjobb birkózó, a birkózók között a legjobb színész…".

"Apám egyszerű somogyi földműves volt: tőle örököltem ezt a testalkatot. Versenyző koromban sosem voltam 136 kilónál kevesebb, most már bizony csak 118 kilós vagyok." - mondta 75. születésnapján.

(Dunaújvárosi Hírlap, 2009.05.07.)

"Az "Öreg" becenéven ismert népszerű sportember 1934. április 14-én született a Somogy megyei Nemesdéden földműves szülők gyermekeként, majd Nagykanizsára került, ahol mozdonyvezetői vizsgát tett, s szakmájában dolgozva, a munka mellett birkózni kezdett 1950-ben. Innen egyenes út vezetett Pécsre, ahol a PVSK csapatában szerepelt, majd amikor Gurics György lett a Kohász edzője, elfogadta invitálását és 1965-ben Dunaújvárosba költözött. Legnagyobb sportsikereit már a Kohász versenyzőjeként érte el. 1965-ben Debrecenben szabadfogásban bajnok lett, majd ugyancsak Gurics György ajánlására a magyar válogatott keretébe is bekerült. 1967-ben az isztambuli Európa-bajnokságon már pontszerző volt, az előkelő hatodik helyen végzett. Sportpályafutásának legfontosabb éveként 1968 említhető. Ekkor Szkopjéban, az Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, míg Szófiában a világbajnoksággal felérő VIT-en (Világifjúsági Találkozón) a dobogó második fokára léphetett fel. Nagy reményekkel utazott ki a mexikói olimpiára, ahol legidősebb versenyzőként – 34 éves volt ekkor – elsőként képviselte városunkat az ötkarikás játékokon. Sajnos, itt elkerülte a szerencse. A második mérkőzésén porcleválást szenvedett, s ez, a kor technikai lehetőségei alapján, a verseny feladását jelentette. Sérüléséből hat hónap alatt gyógyult fel. 1970-ben a Magyar Népköztársaság Érdemes Sportolója címet adományozták számára. A birkózást 1971-ben hagyta abba, a ’72-es katowicei világbajnokságon már csupán turistaként vett részt.
A vasműben mozdonyvezetőként tevékenykedő birkózó azonban a művészet terén is maradandót alkotott. A hengerműben előbb lakatosként, aztán karbantartó csoportvezetőként dolgozott. Több filmben is szerepelt statisztaként, de az Ítélet és a Tízezer nap című filmekben már karakter-, sőt főszerepet is játszott. Ekkor fogant meg a szállóige, hogy Ő a "Színészek között a legjobb birkózó, a birkózók között a legjobb színész…".
Nyers László Dunaújváros első olimpikonja volt, a Dunaferr Sportegyesület örökös bajnoka, a város első olyan sportolója, aki világversenyen számottevő helyezést ért el." 2013. január 22-én hunyt el.

Forrás: Dunaújváros Online >>

Díjak, kitüntetések:

1963 - Város Legnépszerűbb Sportolója (Dunaújvárosi Hírlap vándorserlege)

1970 - Magyar Népköztársaság Érdemes Sportolója

 

Kapcsolódó linkek: